Valfrihet i vården

Ja, så var det tänkt att man skulle kunna välja var man söker vård. Det var tänkt att man skulle kunna etablera små företag, vilket Per Gudmundson påpekar på SvD ledarbloggen, att det har skett i välfärden, i större utsträckning. Men det har inte fungerat så bra inom vården, främst på grund av svårigheten för ett litet företag att konkurrera med t ex lägre ersättning för patienter, mycket byråkrati, alltför mycket detaljstyrning av politiker. Jag anser att det är oerhört viktigt att hitta sätt att samverka så att småföretag inte ses som konkurrenter till landstinget, utan som människor som bidrar på ett mycket positivt sätt till samhället. Gör det möjligt för småföretag att bedriva vård med sina egna idéer! Jag vill ha ett samhälle som har större bredd. Allt behöver inte vara exakt lika. Sjukhus och landstingsbedrivna vårdcentraler kan gå med förlust – det kan ju inte småföretag göra.

Jag efterlyser ett samtal om hur vi i Östergötland kan minska styrandet och välkomna mångfald inom vården. Jag kräver att vi satsar på att minska antalet vårdskador, som är oacceptabelt högt i dagsläget. Man ska inte behöva skadas i vården. Socialstyrelsen har studerat vårdskador under 2007, och kom fram till att om resultaten extrapoleras till Sveriges befolkning blir det ca 105 000 vårdskador per år, och 630 000 extra vårddygn. Detta är inte acceptabelt!

Jag anser att det synsätt som präglat det svenska samhället, där allt ska ske på samma sätt överallt, har bidragit till problemet. Om det etablerade systemet har så dåliga resultat, kanske det är dags att pröva något nytt. Vi måste se till att få alternativa krafter i vårdsektorn. Vi måste minska politikerstyret och öka patientsäkerheten.

Annonser
Det här inlägget postades i Vården och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s