Skolan som demokratisk lärmiljö

Jag läser i Roger Säljös bok ”Lärande och kulturella redskap: Om lärprocesser och det kollektiva minnet” (2005, Norstedts Akademiska Förlag) där han påpekar att traditionen har varit att slå barnen om de inte gör som läraren säger. Även om detta är förbjudet, har man inte övergivit den ”auktoritära tolkningstradition där rätt och fel i fråga om både uppträdande och kunskapers giltighet bestämts av institutionens företrädare.” (s. 136) Det ”deliberativa samtalet” som en del menar är idealet för en demokratisk organisation, är inte representativt för vad som faktiskt händer på skolor.

Jag undrar när vi äntligen kommer att befria oss från tvånget att lära oss det läraren bestämmer, och istället ”öppet och medvetet väljer vad och hur [vi] lär och diskuterar” som Säljö formulerar det. Så vill jag ha det! Så vill jag att mina barn ska få växa upp – att de själva kan ta ansvaret att lära sig det de vill. Vågar vi det?

Annonser
Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skolan som demokratisk lärmiljö

 1. De flesta tänker direkt att ”det vågar vi inte” eftersom vi lärt oss att tänka att 1/barn är tomma och behöver fyllas med kunskap, och 2/endast utbildade lärare kan fylla med kunskap.

  Både 1/ och 2/ har visat sig vara både fel och – framför allt i dagens accelererade och tekniskt utvecklade samhälle där kreativitet premieras framför produktivitet (skruva på x muttrar i timmen) – inadekvat: Det vi, barnen, samhället, industrin, världen behöver nu, är fritt kreativt tänkande, entrepenörskap och tvärvetenskapliga framsteg (omöjligt i snuttifierad sk. ”utbildning”). Fel, i forskning och motbevisad i hur väl demokratiska skolor (Sudbury Valley School- och den brittiska modellen) och hemundervisning fungerar.

  Politiker och tjänstemän inom utbildning ligger självklart decennier bakom dessa kunskaper. Enda medicinen idag: Byt ut dem? Ersätt med folk som har forskningen klar för sig, erfarenhet av demokratisk utbildning? Inte vet jag – vi flyttade utanför gränserna där man fortfarande respekterar föräldrars ansvar för sina barns utbildning. Får se om Sverige har lärt sig nåt när våra ungar är färdiga med ”grundskolan”…

  • ellinorpetersen skriver:

   Jag tycker om Jeffersons ”We the people” det är ju vi som är folket, vi som styr, det ska ju vara demokratiskt. Varför är det så krångligt att förstå sig på vårt system? Det börjar nog i skolan, man tror liksom att man alltid ska få det förklarat för sig, men det får man inte. Ingen kommer på att förklara alla krångliga byråkratiska vändningar man måste ta för att komma igenom och göra sin röst hörd – och faktiskt få genomslag.

   Om vi vill ha en levande demokrati är det nog bra om vi verkligen tror på att vi har en – även i skolan.

 2. baasbraal skriver:

  I found your blog and I actually can read it! I put you on my blogroll, so I can read everytime you post something new!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s