Burkaförbud i Frankrike på gång

Inte ännu, eftersom det endast passerat franska underhuset, som CNN rapporterar här. Jag funderar på vart vi är på väg i Europa. Det är ju många som är positiva till förbudet, men Franska lagrådet och Amnesty International är emot det. Lagrådet varnar att det är emot landets egen konstitution och mänskliga rättigheter. Amnesty varnar att det kränker yttrandefriheten.

I september ska franska senaten rösta på samma fråga. Opinionen är stark, 4 mot 1 enligt undersökningar. 335 mot 1 var rösterna i underhuset.

Kan det vara så kristallklart att man inte får ha på sig burka? Det känns som det finns en våg av rädsla för oliktänkande i Europa. Alla ska vara lika, man får inte vara annorlunda. Jag kan visserligen förstå en del av rädslan, eftersom sharia lagen förbjuder religionsfrihet, vilket vi värnar i våra sekulära stater. Eller gör vi det? Om vi i sanning vill ha en sekulär stat, bör vi göra det tydligt att vi har vissa gemensamma värderingar – såsom människans frihet att välja religion och hur de vill utöva den. Även hur man vill klä sig.

Skälen folk brukar ange för att man inte ska tillåta burka är att man måste kunna se folks ansikten i vissa sammanhang. Då undrar jag alltid, varför kan man inte säga att man måste kunna se folks ansikten i vissa sammanhang, istället för att göra ett större förbud än nödvändigt? Som politikens gränspolis måste jag säga att det ser ut som att Frankrike går för långt i sin iver att styra.

Det här inlägget postades i Demokrati, Invandringen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Burkaförbud i Frankrike på gång

  1. Vincent skriver:

    Äntligen ett land som fattar att det är invandrarna som ska anpassa sig till oss och inte tvärtom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s