Amningsvänlig vårdkedja

Marit Olanders skriver om den amningsvänliga vårdkedjan som man började arbeta med på 1990-talet. Sen Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet har lämnat över det till landstingen har amningsstatistiken gått ner. Amningsvänliga har sjukhusen slutat bli certifierade (med något undantag, enligt Olanders).

Jag föreställer mig att svenska folket skulle må bättre om mammor fick det stöd de behöver för att klara sig genom svårigheter i amningen. Jag pratar inte om propaganda. Det är mammor som vill amma som behöver stöd, som inte får det. Vi borde ha ett mer amningsvänligt samhälle. Vi borde certifiera sjukhusen igen.

Jag tror inte att politikerna behöver göra så mycket i frågan. Däremot kan de uppmuntra initiativ, och kanske ställa krav eller åtminstone fråga sjukhusen i sina landsting vad de gör. Det skulle ju vara bra om det fanns en motvikt mot industrin, som vill sälja ersättning, och tjänar pengar på att folk inte ammar. Att hitta sätt att mobilisera ideella krafter och att ta vara på den kunskap som finns. Som annan ideell verksamhet, drar den nytta av avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer. Amningen stöds särskilt väl av de små gemenskaperna. Därför bör vi värna familjernas självbestämmande. Jag tror att det påverkar folks självförtroende om politikerna tycker att de ska bestämma om saker som bäst bestäms av familjerna.

När folk inte längre tror på sig själva, då har vi ett yttrestyrt samhälle. Det bäddar för despoter och ett totalitärt samhälle. För att värna vår frihet, borde vi inte komma och säga att ”Du bör amma” eller ”Du bör helamma sex månader” eller liknande. Dock kan vi säga: ”Du kan få stöd på Amningsmottagningen om du stöter på problem” och ”Vi har certifierat sjukhuset där du ska föda ditt barn för att göra allt för en optimal amningsstart.” Eller ”Vi stöder dig så att du kan bestämma själv hur du vill fördela föräldradagarna mellan dig och din partner.” För en del kommer det att funka bäst om mamman tar ut en större del. För andra kommer det funka bättre om pappan tar ut fler dagar. För andra funkar det allra bäst om man har exakt lika. Men det borde familjerna själva få reda ut.

Ett bra sätt att stödja amning, är att uppmuntra dem som gör det. Om någon man känner har någon besvärlighet i sin amning kan man säga att det finns hjälp att få, du behöver inte ge upp om du inte vill.

Dessutom kan man uppmuntra fri amning, och uppmuntra mammor att inte försöka få in någon särskild ”rutin” på barnen. Det ändras så fort och så ofta ändå! Bättre då att uppmuntra att svara på tidiga signaler, och att om man vet hur, hjälpa barnet ha rätt tag. Om man jobbar inom vården där man hjälper ammande mammor och inte vet hur barnet har bra tag, är det kanske dags att lära sig det. Här är ett faktablad från Amningshjälpen för den som vill ha en illustration.

Glad internationell amningsvecka! (fast det var förra veckan) Det blir mer i oktober, när vi firar i Sverige! (vecka 42)

Det här inlägget postades i Vården och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Amningsvänlig vårdkedja

  1. Camilla skriver:

    Länken till faktabladet från amningshjälpen funkar inte längre 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s