Inför en förlossningspeng

Idag var jag i egenskap av hemfödare (alltså opolitisk) med på ett möte i Varberg och vi diskuterade situationen för kvinnor som vill föda i hemmet. I Halland och i Västra Götaland, och ja, även i Östergötland, får kvinnor i dagsläget inte finansiering från landstinget att bekosta barnmorska i hemmet. Förutom att man får det i Stockholm och på vissa villkor i Umeå och Västernorrland, så fungerar det utmärkt i Norge, Danmark, Storbritannien, Holland, och Tyskland.

Två frågor dyker alltid upp:
1) men är det säkert? Ja, det finns ingen forskning som avstyrker hemfödsel. Särskilt finns det en ny studie som var mycket omfattande och rigorös, som visade att det var mycket positivt att föda hemma, och ingen utökad risk. I Storbritannien har man gått så långt att man nu tillfrågar mödrarna vid sitt första besök på MVC var de skulle vilja föda, och ger hemmet som ett alternativ. Man har en målsättning att utöka antalet hemförlossningar i Wales till 10 % (i dagsläget är det ca 2 %).

2) men vad kostar det? Sanningen är att för mödrarna som absolut vill föda i hemmet kan det kosta ca 5000-22000 kronor som de får betala av sina redan skattade pengar. Landstinget gör dock en besparing. Det är inte lika kostsamt att finansiera hemförlossningar. Att låtsas som att dessa kvinnor inte finns, och inte stödja dem med barnmorskor är oansvarigt och förtryckande. Ge oss en förlossningspeng så kvinnorna kan välja var de vill föda! Gör Sverige mer rättvist!

Annonser
Det här inlägget postades i Vården och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inför en förlossningspeng

  1. Karin Sutare skriver:

    Jag håller helt med! Här på Gotland betalar vi själva- fram för frihet att välja förlossningsplats utan ekonomisk bestraffning!

  2. fatima berthelsen skriver:

    Mycket bra! förlossningspeng i Sverige skulle öppna för fler alternativ och mer inflytande för kvinnor som vill påverka mer var och hur de skall föda. Dessutom skulle sverige framstå som lite mer modernt och öppet än nu när man förnekar den bevisning som finns, att hemförlossning inte är farligt.

  3. Anouk Jolin skriver:

    Jag tycker absolut att blivande föräldrar ska fâ välja själva var och hur de vill föda sitt barn. Föräldrarna ska ocksâ kunna välja själva vilken form av utbildning barnen ska ha: pâ skolan eller i hemmet. Sverige borde inse att dessa föräldrar som vill ta ansvar för sina barn är viktiga för samhället och utvecklingen av vâr demokrati. Tack, Ellinor, för ditt starka engagemang!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s