Sverige behöver en konstitution

Läste på Correns ledarsida hur en av deras journalister inte skulle rösta för att vara oberoende granskning. Det känns konstigt tycker jag. Makten utgår från folket, men eftersom nästan alla har en tendens att missbruka makt behöver vi maktdelningssystem. Vi behöver riksdagen, regeringen, rättssystemet, men också en konstitution som skyddar våra mänskliga rättigheter.

Sen får man inte glömma att vi medborgare är den viktigaste delen av vårt lands väl och ve. Visst kan ledare ställa till med mycket elände, men vi medborgare kan alltid protestera och försöka påverka varandra, komma med förslag, osv. Jag värderar friheterna vi har, man får skriva och säga vad man vill så länge man inte skadar andra. Tyvärr är jag rädd för att konsensuskulturen urvattnar valet. Inte för att jag är superarg att Sahlin vill ha kvar skattesänkningar och vill att friskolor vara kvar. Men om det nu ska vara val borde vi ha lite mer debatt om vad politiken har för roll i samhället. Allt är inte politik, och bör inte heller vara det.

En sak jag är mer intresserad av än det mesta för Sveriges del är en konstitution som garanterar rättssäkerhet, en tröghet i lagstiftningen (t ex ge Lagrådet större mandat), större ansvar för kommuner, landsting och riksdag gentemot befolkningen (t ex som KD:s förslag att kommunerna blir ekonomiskt ansvariga mot föräldrar om de inte får barnomsorgsplats inom rimlig tid), och mänskliga rättigheter.

Annonser
Det här inlägget postades i Demokrati, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s