Kultursponsring och frivilligorganisationer gör Sverige mänskligare

Lars Eklund, partikamrat här i Linköping, skrev idag i corren om hur det borde bli lättare för företag att sponsra kulturen. Det borde vara på samma villkor som för idrotten, dvs att man förutsätter att det är till nytta för företaget att sponsra kulturen, att det inte är en ”gåva”. Då får de göra avdrag på denna sponsring som en del av sin marknadsföring.

Det tycker jag är ett utmärkt förslag. När det gäller saker som människor vill göra för att stötta varandra, borde man inte bestraffa detta med krångliga regler eller skatter. Det gäller för övrigt också när människor vill göra något i en frivilligorganisation. Vi borde stötta dessa, eftersom människor som brinner för det de gör kommer göra det mycket mer effektivt än tjänstemän som kommer utifrån. Om vi kan få folk genom frivilligorganisationer att göra det som vi ändå vill ha gjort, borde vi stötta dem mer, så att det kan bli gjort på ett bra sätt, med passionen som ledstjärna.

Jag tycker att Sverige blir bättre av människors engagemang. Låt oss inse detta och stötta varandra! För ett mänskligare Sverige, ett Sverige där man får hjälpa varandra, där det blir lättare att hjälpa någon man känner istället för att centralisera all hjälp. Sverige mår bra av att föreningslivet mår bra. Det stärker demokratin. Det gör att vi inte bara känner det som att vi bestämmer mer över våra liv, för när vi själva (ja, i diskussionen betyder det just nu företag, men många är ju del av företag) kan bestämma mer om vem vi vill sponsra utan att det ska gå genom politiska processer vidgas gruppen som bestämmer vilken sorts kultur vi ska sponsra.

Annonser
Det här inlägget postades i Kultur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kultursponsring och frivilligorganisationer gör Sverige mänskligare

  1. Anette skriver:

    Det ÄR samma villkor för kulturen som för idrotten. Det finns ingen skatteregel som förutsätter att sponsring är till nytta för företaget. Det vore en väldigt orealistisk önskedröm. En betalning utan motprestation är en gåva – såväl för idrott som för kultur. Gåvor är, som bekant, inte avdragsgilla.

    • ellinorpetersen skriver:

      Eklund förklarar att motprestationen är allmänt vedertagen när det gäller idrotten, men att ha sitt namn i ett kulturprogram ses oftast inte som en tillräcklig motprestation. Det är det som är problemet, hur ska man i så fall synas? Sen är det en annan fråga att man borde kunna dra av för gåvor, det är ju en av KD:s hjärtefrågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s