Historien om Rwanda

Den senaste tiden har jag läst en bok av Philip Gourevitch om händelserna i Rwanda som inkluderar folkmord på över 800 000 tutsier. Igår kväll såg jag filmen ”Hotel Rwanda”, och jag har reflekterat över vad som leder till sådana fruktansvärda handlingar.

Först – folk börjar dela upp sig i vi och dom. Mer och mer, så att det blir viktigt att visa vilken grupp man tillhör. I Rwanda var det hutuer och tutsier: medan utlänningarna kunde evakueras, lämnades tusentals tutsier åt sina öden i händerna av sina grannar som utrustats med macheter.

Sen börjar några att hetsa mot ”dom” genom att kalla dem öknamn – i Rwanda var det ”kackerlackor” och andra otrevliga namn. RTLM, hutumakts radio, hetsade regelbundet upp interhamwe (folkmördar-grupper) och instruerade dem hur de skulle gå tillväga för att utrota tutsierna.

Paul Rusesabagina visade att även om de flesta blev rädda, och deltog i mördandet, kunde han rädda över tusen flyktingar.

Händelserna i Rwanda är en skamfläck för alla som såg på, som inte gjorde något åt det men kunde ha gjort något. En av kommentarerna i filmen var att ett ingripande i Rwanda inte skulle leda till en mer röst för politikerna i USA och i Europa, och att de därför låtsades som de inte visste om vad som hände. Men den som resonerar så glömmer bort att de redan gör sig skyldiga till det första steget mot folkmord – det är ”dom” som har problem, så ”vi” gör inget åt det. Vi är alla människor, och de som inte ingriper när människor mördas av hetsande folkmassor blir en del av dem som gör det möjligt för mordet att fortskrida.

Annonser
Det här inlägget postades i Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s