Valfrihet för födande kvinnor

Det finns ingen bra anledning till att bara erbjuda en plats för kvinnor som ska föda barn. Många tror att det är farligt att föda hemma, men tvärtom visar stora internationella studier att det inte innebär någon utökad risk. Inte ens för förstföderskor är det ”farligare.”

Inte heller är det dyrare. Det är inte dyrare att föda hemma än på sjukhus. Den som föder på sjukhus utsätts dessutom för en främmande bakterieflora, som inte alls är idealisk för ett nyfött barn.

Det är oftast en bättre upplevelse för familjen att föda hemma. Kvinnorna får färre bristningar. Pappan har större delaktighet.

Det är egentligen märkligt att man bara får stöd från landstinget i Stockholm och Umeå i hela Sverige när man vill föda hemma. Läs gärna min debattartikel som publicerades i Corren förra veckan!

Texten följer här:
Många tror att det är farligt att föda hemma. Tvärtom har stora internationella studier visat att det inte innebär en utökad risk för en normalförlossning att äga rum hemma. Det är dessutom mycket positivt för kvinnorna att få stanna i sin egen miljö, och papporna kan ta en aktivare roll i födseln. Kvinnor som föder hemma har färre bristningar, och har överlag en bättre upplevelse.

För en del familjer går det bra att föda hemma i Östergötland. Barnmorskan de anlitar har möjlighet att komma. MVC ger generellt bra stöd till dem som beslutar att föda hemma. Östergötland har dock ingen policy som gör det lätt att få ersättning från landstinget när någon vill föda hemma, så kvinnorna får betala själva i dagsläget.

De betalar dubbelt – dels via skattsedeln för sjukhuset, och sen privat till barnmorskan.

Det vore bäst om fler alternativ presenterades för kvinnor som ska föda. Framför allt skulle det gynna alla födande kvinnor med mer kontinuitet i vården – att ha samma barnmorska hos sig när barnet kommer som kvinnan har träffat under mödravårdsbesöken. Detta är i många länder en självklarhet, men i Sverige är det mycket ovanligt. För dem som föder hemma är det ofta en av anledningarna till att de valt det alternativet. Studier har visat att kontinuiteten minskar förekomsten av interventioner – vilket förmodligen beror på att kvinnorna inte blir lika stressade, utan kan följa med sin kropp i födandet.

Det finns ingen bra anledning till att göra det svårt för kvinnor som skulle vilja föda hemma. Naturligtvis bör vi ha kriterier vid landstingsfinansiering – som att det är en barnmorska närvarande, eller att man bor inom rimligt avstånd till sjukhuset, och att det inte finns några komplikationer. I Stockholm har de haft ett program för landstingsfinansierade hemförlossningar i ca tio år, och det har fungerat väl. De har dock haft några regler som inte behöver importeras hit – det borde t ex inte vara nödvändigt att ha två barnmorskor (ibland är det bra, men det borde inte vara ett krav), att vara omföderska är inte heller nödvändigt ur risksynpunkt. Inför varje landstingsfinansierad hemförlossning genomgår kvinnan ett risksamtal – tanken är bra, men erfarenheterna av dessa har varit varierande, alltifrån stöttande till ifrågasättande.

Det finns flera aspekter på varför kvinnor ska kunna föda hemma. En del poängterar att det är frågan om valfrihet, att kvinnan ska kunna välja själv. Andra tycker att sjukhuset förtrycker kvinnor, genom att de som ska föda sina barn måste underkasta sig sjukhusets regler. Vi vet att för många är skillnaden väldigt påtaglig, det är lugnt, underbart, världen stannar, och ingen stressar, utan våra barn får komma i sin egen takt.

Inför genast en förlossningspeng så att kvinnor kan välja att föda hemma om de vill!

Ellinor Petersen, ordförande för Föreningen Föda Hemma, Ingela Wiklund Barnmorskeförbundet, Helena Lindgren, forskare och hembarnmorska, Therese Lilliesköld, hemfödare, Emma Måndroppe, hemfödare.

Det här inlägget postades i Familj, Vården och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s