Hemundervisning leder till rättvisare utbildning

Samtidigt som människor reser sig mot diktatorer i flera länder, kämpar några hängivna hemundervisare mot fördomar och okunskap i Uppsala. Att ha en diktator som försöker kontrollera hur människor tänker är naturligtvis steget längre. Ändå bryter Sveriges politiker och rättssystem mot mänskliga rättigheter när de tolkar den svenska skollagen så snävt, att de tycker att föräldrar måste ha t ex lärarexamen eller liknande för att kunna bedriva hemundervisning.

Studier visar tydligt att barn inte behöver föräldrar med lärarexamen för att lyckas med hemundervisning. Hemundervisade barn klarar att lära sig bättre än ”samma” barn i skolan (detta har man kunnat visa genom stora studier i länder där hemundervisning är vanligare). Hemundervisning utjämnar alltså socioekonomiska skillnader i hur väl barn lär sig. För alla som älskar rättvisa borde hemundervisning vara ett alternativ att förespråka, särskilt för barn som riskerar att inte lyckas i skolan.

Annonser
Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hemundervisning leder till rättvisare utbildning

 1. Anna skriver:

  Tycker det ar intressant att lasa vad du skriver men jag har svart att se hur hemundervisning utjamnar socioekonomiska skillnader. Hur menar du? Om jag inte har missforstatt det hela ar det val i Sverige mest foraldrar med hyfsat god ekonomi som har rad att valja hemundervisning? Dessutom finns det visserligen studier pa att ju mer foraldrar engagerar sig desto mer okar ofta barns studieresultat, men i det studier jag har last sa har det inte varit beroende av vilken ”sammhallsklass” man tillhor. Sa jag ar nyfiken hur du tanker nar du sager att det skulle jamna ut socioekonomiska skillnader. Sen kan jag nog tycka att det ar lite val haftigt att jamnfora hemundervisarnas kamp mot skolverket med upproren i tunisien, egypten, libyen osv. (Aven om jag har full forstaelse for att det ar jattejobbigt for de som vill hemundervisa och inte far det).

 2. ellinorpetersen skriver:

  Att ha råd eller inte är oftast inte det drivande argumentet för familjer som vill hemundervisa. T ex i Kanada är det många som väljer att hemundervisa trots begränsade resurser, och dessa samarbetar då med varandra i kooperativ. Som du säger beror barnens studieresultat till stor del på engagemanget, och då är det ju inte konstigt att hemundervisade barn lyckas bättre – de har ju verkligen engagerade föräldrar, som själva vill ta ansvaret! Då borde man ju stötta dessa, inte dela ut viteshot eller vitesförelägganden.
  Ja, jämförelsen kanske haltar, men det är bra att tänka på att BUN på olika håll i landet trakasserar familjer som vill hemundervisa så till den grad att flera familjer allvarligt överväger att flytta utomlands, till vänligare hemundervisningsländer. En tysk familj fick ju politisk asyl i USA. Det är möjligt att svenska familjer skulle kunna få detta också. Detta måste Sverige då skämmas otroligt för.

 3. Anna Teig skriver:

  Jag hade ingen aning om att det finns kooperativ for hemundervisning. Det tycker jag ar jattehaftigt! Jag hoppas att det funkar bra. Har ni inom KD nagra funderingar pa en skolpeng for exempelvis arskurs 1-9 likt den ni garna vill se for forskolan?

 4. ellinorpetersen skriver:

  Det är jag rätt säker på att det inte är någon som driver i dagsläget. Jag kan tycka att det inte är möjligt heller, eftersom trots att kommunen gör besparingar när elever inte går i skolan, så behöver familjerna visst stöd från kommunen på annat håll – ja, det ska vara någon sorts ”insyn” i verksamheten, och en del familjer får visst stöd av inköp av litteratur. På den nivån tror jag att vi kan tänka oss just nu. Men om plötsligt 10 000-tals barn skulle hemundervisas kanske situationen blir en annan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s