Hemmafruupproret

Ja det kanske är för tidigt att tala om ett uppror, men det känns som vi behöver göra ett när jag lyssnar på Nalin Pekgul som tycker att när skattepengar används så kan man inte använda dem för att ”betala för att mammor går hemma med sina barn.” Ja, ungefär så sa hon. Men skattepengar kan man minsann använda för att se till att barnen går i förskolan och inte får träffa sin mamma. Hon glömmer ju att skattepengarna är allas våra, inte hennes. Det är en stor skattekil mellan föräldrar och barn i Sverige. Varje gång jag tänker på det blir jag arg! Och det är nog många som inser att över 100 000 kr per barn och år satsas av skattepengar för att de ska kunna gå i förskolan. Detta har politikerna bestämt, de har inte bestämt att föräldrarna ska få en barnomsorgspeng för att kunna ta hand om sina barn, nej, de har givits incitament för att lämna bort sina barn så någon annan kan ta hand om deras barn för lön.

Tänk om vi verkligen litade på kvinnor att de är kapabla, att de skapar värde var de än är. Då skulle vi sluta envisas med att mannens arbete var viktigare. Ja, det kanske är skönt att tjäna pengarna, men å andra sidan är det också skönt att kunna få vara där och se när barnen strular runt och lär sig klättra upp och ner och allt vad de hittar på. Ja, alla de där små ögonblicken när de förstår en sak de inte förstod igår.

Det här inlägget postades i Familj, Skatter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hemmafruupproret

 1. Juana Dickson. skriver:

  Barnens utveckling och uppväxt går fort! Att man behöver lämna barnen på dagis i tidig barnaålder känns inte bra! De första åren i barnens liv är så viktiga det finns saker som de gör bara en gång i sina liv och vi vill vara aktiv i det som händer med dem. Det finns stunder att som man kan uppleva vara en gång. Dessutom är det inte alla dagis som är bra. Jag håller med dig, en del människor tycker att skattepengar är bara deras och inte alla som arbetar, har arbetat och betalar eller betalade skatt.

 2. Ping: Vårdnadsbidraget är bara början « Basses Hörna

 3. Kristina skriver:

  Hemmaföräldrarna gör en värdefull samhällsinsats. Det är så sorgligt att vi ska vara styrda av staten att lämna våra ettåringar att uppfostras av vilt främmande människor. För så blir det faktiskt. Om barnen tillbringar 40 timmar i veckan på dagis, är de faktiskt där den största delen av sin vakna tid. På kvällen ska det stressas med matlagning, tvätt, städning och hushållssysslor, vilket gör att det nästan inte finns någon tid över. Jag förstår inte hur heltidsarbetande föräldrar, utan make eller maka som är hemma, orkar. Förr i tiden växte barn oftast upp med tillgång till båda sina föräldrar. Det fanns kanske också mor- och farföräldrar som kunde ta sig an barnet och dela med sig av livserfarenhet, berätta sagor och sjunga sånger. Barnen fick alltså lära känna människor i olika åldrar och med olika erfarenheter. Idag placeras de i barngrupper med enbart jämnåriga. Det är något som är onormalt i det. Jag tror i och för sig inte att det är skadligt att ha barnen på dagis några timmar då och då för att de ska få leka med andra barn, speciellt om de inte har syskon eller andra barn i närheten. Men detta att i princip växa upp skild från hemmet kan inte vara bra. Det är så tragiskt att vi vanliga små gräsrötter inte får välja själva hur vi ska leva våra liv, utan att elittyckare ovanifrån ska pracka på oss sin världsbild. Det är som om man vore rädd för att föräldrar ska indoktrinera sina barn. Det är som om barnen tillhör samhället och föräldrarna i första hand ska vara arbetskraft. Jag hoppas att det snart kommer att gå upp för fler och fler människor hur fel detta är och att vi alla röstar på de politiker som har sunda värderingar i denna fråga.

 4. Margie skriver:

  Ja, det har blivit väldigt tokigt med denna pengakarusell. Och att barnomsorg endast räknas i bnp när den inte utförs av dem som är barnens närmaste, mor och far. I USA och Tyskland beskattas inkomsten efter hur många som den försörjer, vilket ger effekten att man kan låta en förälder stanna hemma med sina barn och fostra dem själv när de är unga. Det är mycket mer sympatiskt att pengarna inte behöver skyfflas fram och tillbaka heller då en del går förlorad i hanteringen.

 5. Gustaf Johansson skriver:

  Jag håller med. Tror inte jag skulle vilja att mina barn växer upp i Sverige med den förskola och skol-lagstiftning som vi har här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s