Sänk arbetsgivaravgifterna

Jag läste att en sänkning av arbetsgivaravgifterna skulle få fram 50 000 nya jobb. Det låter ju helt fantastiskt! Vi borde snarast utreda möjligheten att implementera detta förslag. Att ha såpass höga arbetsgivaravgifter som vi har nu gör det svårt för företagen att anställa personal. Det är alltför höga marginalkostnader för arbetsgivarna i dagsläget. För hög risk, för stort ansvar, inte konstigt att folk inte anställer mer än de gör.

Från undersökningen, som gjordes av Sifo, på uppdrag av Företagarna:

”Hur skulle företaget främst agera om arbetsgivaravgiften sänktes med 7,5 procentenheter på lönesummor upp till tre miljoner kronor?” Nästan fyra av tio företag svarade att de skulle öka sysselsättningen, och ytterligare 13 procent angav att de skulle öka investeringarna. En majoritet svarade således att det direkt skulle ge en expansion av företaget.

I det korta perspektivet föreslår Företagarna en sänkning av arbetsgivaravgiften och egenavgiften med 7,5 procentenheter för lönesummor och underlag för egenavgifter upp till tre mkr per år.

Alla företag skulle kunna få en sänkning med maximalt 225 000 kr per år. En sådan lösning kostar inte lika mycket som en generell sänkning och skulle märkas mest för småföretagen. Genom att rikta den första sänkningen till småföretagen, stimuleras sysselsättningstillväxten där, vilket leder till ökade skatteintäkter och underlättar finansieringen av en senare generell sänkning.

När de lägger fram förslag som gör det enklare för företagarna, och dessutom genererar fler jobb är det musik i mina öron. Vi måste dock se till att det inte blir regelkrångel för företagarna när vi accepterar detta förslag. Jag gillar särskilt slutklämmen: ”underlättar finansieringen av en senare generell sänkning.” En generell sänkning är ju att föredra, mycket enklare att förstå, och då behöver man inte fundera så mycket på om man passar i den gynnade småföretagargruppen eller inte. Dock kan jag förstå att det möjligen skulle vara oansvarigt att göra en såpass stor förändring omedelbart.

Det här inlägget postades i Jobben, Skatter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s