Att minska antalet oönskade barnafödslar

är Socialstyrelsens mål. Det de inte talar om är att då ses aborter som något odelat positivt. Samtidigt glömmer vi då bort att för det mesta kunde dessa oönskade graviditeter ha förebyggts, och då skulle kvinnan slippa lidandet som en abort faktiskt innebär. Folkhälsoinstitutet vill att vi skapar en nationell strategi för att förebygga upprepade aborter. Utredaren Marlene Makenzius framhåller att de senaste tjugo åren har andelen som gör upprepade aborter legat stabilt på mellan 37-39 procent, och då har alltså inte det förebyggande arbetet varit effektivt för den gruppen. Makenzius påpekar också att lärarutbildningen kunde innehålla undervisning i Sexual och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), vilket den inte gör för tillfället.

Hon efterlyser också ett kvalitetsregister för abortvården. Detta är en förutsättning för att kunna förstå, och när vi förstår kan vi förbättra livet för vissa utsatta personer.

Ett annat förslag är att göra ”en befolkningsstudie inom SRHR för att identifiera hälsofrämjande och förebyggande indikatorer samt följa utvecklingen av SRHR-relaterad hälsa i olika grupper och i relation till övrig hälsa.” Det tycker jag är ett bra förslag. Jag hoppas att vi kan ge oss in i en fördjupad diskussion med Folkhälsoinstitutet för att kunna förebygga antalet oönskade graviditeter, vilket leder till färre aborter, och högre livskvalitet.

Gudrun Brunegård bloggade om att vi borde lära oss av Finland, som har bättre siffror än vi. Det låter klokt!

Det här inlägget postades i Vården och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s