Debatt om hemförlossningar på distriktsstämman

Idag på distriktsstämman blev det en livlig debatt över min motion ”Gör hemförlossningar till ett landstingssponsrat alternativ”. Många känslor kom fram, oro uttrycktes över om det verkligen kunde vara såsom jag hävdar, ”ingen utökad risk”. Trots att en del nämner kostnaden som ett problem, att det kan vi inte prioritera, eftersom det blir en merkostnad (säger de) och jag förklarar, att hemförlossningar innebär inte någon högre kostnad för landstinget – så återkom sen argumentet att nej men när det gäller den här frågan så handlar det inte om pengar, plötsligt.

Ett av ombuden uttryckte att hemförlossningar är framtiden, och det kommer inte att vara något konstigt om 10-15 år. Det känns härligt att vi vädrat ut våra känslor och kommit igång på frågan om kvinnor ska få välja var de vill föda sina barn! Trots avslaget (det blev votering, och rösträknarna fick räkna noga, för det blev inte så många rösters skillnad) känner jag mig stärkt av debatten, eftersom om det nu är framtiden, kommer det hända förr eller senare att några som nu talar emot, kommer att bli övertygade att tala för.

Ett av huvudargumenten för motionen är att av de ca 100 kvinnor per år som väljer att föda hemma är ungefär en femtedel utan en barnmorska eller annan utbildad person närvarande. Men när förlossningar sker utan barnmorska, visar statistiken inte samma positiva bild, det är högre risker med hemförlossningar då. Därför är det frågan om vårt ansvar för de kvinnor som optimalt föder hemma, att dessa också får en barnmorska hem till sig. Ja, och de har ju också betalat skatt. Det finns ingen god anledning att utsätta dessa kvinnor för högre risker.

Sen är det naturligtvis frågan om vem som bestämmer var en kvinna ska föda. Flera uttryckte sitt stöd för valfrihet, att det kanske är bättre att familjen själv bestämmer detta. Jag kan bara hålla med.

Annonser
Det här inlägget postades i Vården och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Debatt om hemförlossningar på distriktsstämman

  1. Ping: Vårstämma i Mjölby | Fredrik Topplund's Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s