Skilj på politik och domstolar

Läste advokaterna Lapidus och Åkermarks debattartikel i DN och funderade över deras argument. Det är bra att de lyfter problemet att politiska partier utnämner nämndemän. Det är oerhört problematiskt att samma personer som stiftar lagar skulle också döma. Poängen med nämndemännen är att de ska utgöra folkets röst, men med dagens system ”motsvarar [nämnden] sällan ortens snitt när det gäller ålder, etnicitet eller utbildningsnivå.”

Ett system som i USA, där man kan slumpmässigt kallas att vara med i en jury är inte heller problemfritt, men det är bättre att skilja på politiker och nämndemän. Med dagens system är det stor risk för maktkoncentration och mindre medborgarperspektiv.

En helt klart kristdemokratisk fråga, tycker jag, i enlighet med maktdelningsprincipen.

Det här inlägget postades i Demokrati och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Skilj på politik och domstolar

 1. Fredrick skriver:

  Rättsväsendet måste reformeras och polis och åklagare granskas mer ingående av media och riksdagen.
  Åklagare som inte utreder objektivt och poliser som läcker sekretessbelagda uppgifter till media, misstänkta som frihetsberövas på lösa grunder, det är några exempel på bristerna i systemet.

 2. ellinorpetersen skriver:

  Jag håller med dig. Jag tror vi behöver en starkare konstitution som skyddar våra medborgerliga rättigheter.

 3. Grant skriver:

  Assange har helt rätt att vi har en enorm rättsröta inom den rättsliga sektorn i det svenska samhället. Inte minst de små norrländska tingsrätterna och dess domare är ett hån mot rättstillämpningen av Naturvårdslagen. Att dra upp en lista av suspekt rättsröta blir lång, men här är ett axplock: Haiby affären och Kejne affären som drogs fram av Vilhelm Moberg på 50-talet, Quick skandalen som gått son följetong de senaste 10-15 åren, Lagman Spaks skandalösa och befängda ”dom” mot Obducenten och Allmänläkaren som ej gick att överklaga är väl det främsta lågvattenmärket för svenska domare och jurister som i generationer kommer att Kains märka detta skrå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s