Rapportera skolket till Skolverket!

Varför skulle vi skriva in skolk i barnens betyg? (som Björklund förespråkar, kommenterad i DN). Skulle det vara någon sorts straff för att de uteblir från undervisning? Det ska vara ”av vikt att vuxenvärlden gör klart att inte heller ströskolk är acceptabelt.” Men om det är skolan som brister, så är det väl knappast barnet som ska rätta till sig, utan skolan? Jag tycker mig känna igen detta – jämnt är det fel på barnen, inte oss vuxna.

Det är föräldrarna och skolan som ska ta reda på varför barnet inte kommer till undervisningen. Det kan finnas ett skäl som ofta inte nämns, nämligen att barnet inte tycker att det är värt tiden att vara där, och att hon eller han inte uppfattar att någon bryr sig om att göra det värt elevernas tid. De skolor som har många som skolkar skulle få redovisa detta till Skolverket i stället! Kanske finns det ett systemfel, som ledarskapet kan göra något åt. Större ödmjukhet inför våra barn tycker jag vi ska ha, och lyssna på dem på riktigt för att ta reda på hur skolan brister i deras ögon.

Generellt tycker jag ändå att barnen behöver få mer att säga till om angående sin bildning. Jag läste idag i KD:s kommunpolitiska valprogram från 2010 – och det står bland annat:

En skola för varje elev – valfrihet och mångfald
…Eleverna ska efter ålder och mognad få inflytande över alltifrån arbetsformer till scheman. Vi kristdemokrater anser att inflytande över skolans vardag är en nödvändig del som möjliggör motivation och arbetsro i skolan… Ett bra samarbete med föräldrarna är avgörande för en framgångsrik skola. I skolstyrelser ska det alltid finnas med föräldrarepresentanter.

Med den synen på vem skolan är till för (barnen) tror jag det blir lättare att ta itu med skolk. Bättre än att bara skriva in det i betygen. Vi behöver ett systemskifte i skolan, nämligen att det är föräldrarnas ansvar att barnen får en utbildning, inte politikernas eller lärarnas eller rektorns. Då kan vi också ställa krav på att barnen inte ska vilja skolka. Rapportera allt skolk i samlad form, för varje skola, till Skolverket!

Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s