Vad är möjligt att göra i abortfrågan

Man kan överväga olika alternativ, vad politiken kan göra för att förbättra situationen för de idag ca 40 000 foster som aborteras varje år (i Sverige).

1. Förbjuda alla aborter. Detta är inte möjligt eftersom en stor del av svenska folket anser att det är deras rättighet att avsluta en oönskad graviditet (på samhällets bekostnad dessutom).

2. Sänk abortgränsen, t ex till vecka 12, vilket är gränsen i många europeiska länder. Det tycker jag egentligen vore rimligt, men är osäker på om det skulle gå att genomföra på grund av hur många som inte vill ändra något.

3. Jobba stenhårt på att förebygga oönskade graviditeter. Det borde vi verkligen med all kraft göra, och FHI har i en rapport påtalat flera åtgärder som skulle förbättra situationen: t ex skapa ett nationellt ”styrdokument om hur man ska arbeta preventivt med oönskade graviditeter utifrån olika behov och målgrupper” (sid 101). I rapporten står vidare:

I synnerhet har mycket lite fokus riktats till pojkars och mäns roller, ansvar och behov inom det förebyggande arbetet med oönskade graviditeter. Att närmare 40 procent av alla genomförda aborter under ett år görs av kvinnor som har gjort minst en tidigare abort, visar att det saknas åtgärder inom hälso- och sjukvården som syftar till att minska antalet oönskade graviditeter. Detta kan delvis bero på att abortverksamheten inte kan utvärderas nationellt på grund av att ett centralt register saknas. Det beror på att personidentiteten gallras ut i de uppgifter som landstingen lämnar till Socialstyrelsen avseende aborter. Det innebär att det även saknas möjlighet att göra heltäckande uppföljningar av komplikationer vid abort, utvärderingar av abortmetoder samt uppföljningar av hälsan hos de kvinnor som genomgått en abort. (sid 101)

Som med så mycket annat, bör vi jobba förebyggande, istället för att alltid försöka släcka eldar som dyker upp för att inget gjorts tidigare. Som med så mycket annat, bör vissa saker arbetas med i samordning med andra frågor – i detta fall förebyggande av klamydia och HIV t ex, så att synergieffekten kan komma igång. Ett av de stora problemen idag är att ”fyra av tio abortsökande kvinnor som abortvården möter kommer att bli oönskat gravida igen” (sid 109). Genom att samordna åtgärder nationellt, och genom ett kvalitetsregister över aborter kommer det troligtvis att minska antalet oönskade graviditeter.

Här tycker jag att vi ska börja. Läs gärna här för fler röster om abortfrågan.

Det här inlägget postades i Abort och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s