Saker vi inte behöver att politiker gör

Igår kväll mediterade jag över varför saker inte är så bra alltid i vårt samhälle. Ja, det finns flera orsaker förstås. Några är:

 1. Människor gör ofta dåliga val.
 2. Vi har delegerat alltför många aspekter av vårt liv till politiker, och tar därför inte själva ansvaret att rätta till problem, och politikerna kan inte ta det ansvaret på ett tillräckligt bra sätt för oss.

Jag vill gärna kämpa för människors rätt att kunna göra sina egna, dåliga eller bra val. Det är nämligen mycket viktigare att människor får göra sina egna val, än att de är bra val. Tyvärr har vi en utbredd tro i vårt samhälle att om det är folkvalda eller demokratiskt utsedda personer som driver något, så kommer det vara bättre än om det är vinstdrivet. Trots att det i båda fallen handlar om människor, som har en tendens att fatta dåliga beslut då och då, oavsett om de är folkvalda eller vinstdrivna.

När vi har konkurrens, så drabbar det den som driver för att få vinst, om de fattar dåliga beslut. Kunderna väljer en annan utförare. När vi har monopol, drabbar det slutanvändaren, som inte kan gå till någon annan.

Då kan vi bara gnälla och klaga och hoppas att de styrande är tillräckligt goda och verkligen genomför förbättringar för oss. Men det är en långsam process, och under tiden kan vi inte gå till någon annan.

Vi behöver inte ha företag i kommunens regi, som andra kan driva i vinstintresse.

Det här inlägget postades i Demokrati, Samhällsbyggnad och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Saker vi inte behöver att politiker gör

 1. BA skriver:

  Allt kan drivas i vinstintresse. Därför behöver vi inga kommuner.

  Allt är inte lämpligt att drivas i vinstintresse. Därför behöver vi kommuner.

  • ellinorpetersen skriver:

   Så är det. Men det är underligt att kommunen ska konkurrera med företag som gör i princip samma sak. Om företag driver stora delar av den kommunala verksamheten, varför inte satsa på att kommunen slutar driva eget själv, i dessa fall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s