Nya skollagen visar snart sitt rätta ansikte

Om ett par veckor träder den nya skollagen i kraft. Den som genom frasen ”synnerliga skäl” i princip förbjudit hemundervisning i Sverige, som drivit välfungerande familjer i politisk exil för att de inte längre kan ge sina barn den undervisning de har kraftfull övertygelse om är överlägsen skolgången i traditionell bemärkelse.

Skillnaden för dem som valt denna väg är så stor, att det inte är ett alternativ att böja sig för skolministerns krav, utan de flyttar hellre utomlands. Barnen mår så bra, deras motivation för att lära sig är så hög, och de fungerar så bra i samspel med andra vuxna, att familjerna inte längre anser sig kunna stanna när hoten och trakasserierna på grund av deras hemundervisning fortsätter.

Det är på tiden att vi tänker helt nytt. Avskaffa skolplikten till att börja med. Inför läroplikt istället, och sluta upp med misstänkliggörandet av föräldrar som vill ta sitt ansvar för barnen.

Jag uppmanar riksdagen att göra ett förtydligande av skollagen, som visar att det är i enlighet med svensk lag att hemundervisa, eftersom vi redan har Europakonventionen som lag, vilken garanterar denna rättighet. Jag önskar också att kommunerna får en modell som hjälper dem att avgöra om hemundervisning rimligen kan bedömas hålla måttet, i enlighet med dess särart och unika förutsättningar baserat på internationell forskning och beprövad erfarenhet.

Hemundervisade barn lyckas nämligen globalt sett så bra att det enda rimliga är att tillåta familjerna att fortsätta utan att blanda sig i.

Yrkandena i denna text kommer från motionerna 6:6, andra att-satsen, och 6:8. Jag hoppas att rikstinget ställer sig bakom dessa yrkanden den 2 juli.

Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Nya skollagen visar snart sitt rätta ansikte

 1. Mischa skriver:

  Vi är en av de familjer som gjort politisk exil pga. den nya skollagen.
  Efter att ha levt under finsk lag i snart två år har jag tydligt märkt att den stora skillnaden är bredare, djupare än ”skolplikt/läroplikt”: Det handlar om vem som har ansvaret för barns utbildning. I Sverige är det kommunen via skolan, aldrig föräldrarnas – den rätten togs från föräldrar länge sedan. I Finland handlar det inte om att man ”har rätt” att hemundervisa – det handlar om att som förälder har man en naturlig och okränkbar rätt (som staten aldrig kan ta ifrån dem) att välja hur egna barnen ska få sin utbildning.
  Detta är så obekant för ”en vanlig svensk” att det tog mig lång tid att förstå.
  Sverige är nog det enda land bland de sk. demokratiska, som har en lagstiftning som gör kommunen ansvarig för föräldrars barn – Föräldrabalken till trots, så är det så i praktiken.
  Vad som behövs i Sverige, om man frågar mig, är att föräldrar får tillbaka sin naturliga och okränkbara rätt. Inte bara vad gäller hur deras barn ska få utbildning, dessutom…

 2. shila skriver:

  När jag hade född min dotter (hemma) och hade första möte med bvc, sa vårdspersonalen tll mig, ”Ja, nu har vi ansvaret för barnet i de nästa 5 år” Min shock var så stor att jag inte hann säga något, men jag har aldrig glömt det. Jag har bott i Sverige i 6 år och har blivit mer och mer förvånad och ledsen som jag upptäckte hur föräldrarätten inte är självklar men det känns som att man måste kämpa sig till den. Tack Ellinor och Mischa och alla ni som hemundervisar, ju mer ni syns och står vid era val som föräldrar , ju mer MÅSTE lagen ändra sig!

 3. ellinorpetersen skriver:

  Ibland är det inte nödvändigt med en lagändring. Nu behövs det bara ett förtydligande som hjälper kommunerna att stå fast vid Europakonventionen som borde ges företräde till nya skollagen. Att Lagrådet inte kunde stoppa den egentligen grundlagsvidriga formuleringen i nya skollagen är däremot ett allvarligt demokratiskt problem. Vad Sverige behöver är en starkare konstitution, som garanterar mänskliga rättigheter, som håller ordning på de olika maktgrenarna så de inte missbrukar sina roller.

 4. Bosse skriver:

  Hej Elinor,
  Varmt tack för ditt stöd för hemundervisningen!
  Hur gick omröstningen på rikstinget ang. motionen om hemundervisning?
  Mvh, Bosse
  familjefar i en hemundervisande familj som tvingas planera för utlandsflytt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s