Säkrare föda barn hemma

Det har nyligen uppmärksammats i Rapport att kvinnor som föder hemma har en femtedel så många allvarliga bristningar, jämfört med kvinnor som föder på sjukhus. SvD rapporterar med titeln ”Säkrare att föda hemma.”

I partistyrelsens yttrande om min motion om att göra hemförlossningar till ett landstingssponsrat alternativ tar de upp att Nederländerna har högre spädbarnsdödlighet än Sverige, och även högre andel hemförlossningar, och spekulerar att det beror på detta. Men det stämmer inte. En stor studie jämförde säkerheten vid nästan 530 000 förlossningar, i hemmet och vid sjukhus i Nederländerna, och fann ”ingen utökad risk” för kvinnor att föda hemma. Troliga förklaringar till detta är att spädbarnsdödligheten beror allra mest på mödrarnas hälsostatus, inte på platsen för deras födsel. Vid samtal med forskaren Helena Lindgren kom det fram att Nederländerna tillämpar s k aktiv dödshjälp för gravt handikappade barn som föds, vilket inte är tillåtet i Sverige. Hon förklarade att även om det enbart handlar om tio barn så förändrar det spädbarnsdödligheten signifikant.

I sammanhanget är det värt att notera att Norge, som har decentraliserad förlossningsvård antingen i hemmet eller s k födelsestugor, har lika bra överlevnad som Sverige.

Vidare tycker partistyrelsen att ”den sjukhusbundna förlossningsvården måste beakta kvinnors önskan om kontinuitet och integritet för att tillgodose inte bara medicinska säkerhetsaspekter utan även känslomässiga behov i samband med graviditet och förlossning.” Det är dock inte bara ”känslomässiga behov” vi pratar om, utan när det handlar om graviditet och förlossning så skulle det förbättra förlossningsvården oerhört att ha kontinuitet, eftersom brist på detta innebär en större stress för kvinnan i denna livsomvälvande situation. Det som man kunde tro handlar om endast kvinnors önskan, är faktiskt också något som skulle hjälpa oerhört många kvinnor – att man hade en eller ett par barnmorskor som man kände genom graviditeten, och att en av dem kom hem när det väl blev dags. För dem som känner sig säkrare med en sjukhusförlossning ska det förstås fortsatt vara ett alternativ – dock kunde man tänka sig att barnmorskan kom hem till kvinnan ändå, och hjälpte henne avgöra när det var lämpligt att åka in. Då slapp hon att åka in ”för tidigt” eller ”för sent” kan man hoppas, och hade hon inte lust att åka in hade hon ändå medicinskt kunnig hjälp på plats.

Ja, Helena Lindgren sade till och med att ”det enda som man säkert kan säga är att kontinuiteten ökar säkerheten och tillfredsställelsen från föräldrarnas sida.”

Det är egentligen anmärkningsvärt att vi i Sverige betraktar alla förlossningar som sjukdom, som hög-risk händelser i livet. WHO rekommenderar endast förlossning i en högteknologisk miljö för komplicerade förlossningar.

Jag tycker fortfarande att alla landsting ska sponsra hemförlossningar, och jag tycker också att man borde göra det till ett mer synligt alternativ.

Det här inlägget postades i Vården och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Säkrare föda barn hemma

  1. Siri skriver:

    Bravo Ellinor! Heja, fortsätt arbeta för denna självklara rättighet och jämställdhetsfråga – kvinnor måste få välja sin vård utifrån egna behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s