Redovisa gärna kommunalskatten

Lars Jonung skrev idag på DN:s Ledare Signerat om hur det vore bra om vi som skattebetalare tydligare kunde se vart våra skattepengar går. Intuitivt tycker jag det ligger helt rätt i tiden.

Danne Nordling skrev informativt om hur skattetrycket kan beräknas. Det är ingen uppmuntrande läsning. Han redovisar bland annat att vi i Sverige i genomsnitt måste jobba till den 19 juli för att betala in vår skatt. Resten av året kan vi behålla.

MartinE poängterar att det viktigaste inte är hur den statliga skatten används, utan den kommunala skatten, som är en mycket större andel av de offentliga utgifterna.

Ja, då är det väl bara att fråga sig: Vad skulle det krävas för att t ex Linköpings kommun gjorde detta? Jag anser att detta är en kommunal angelägenhet, som kommer att ske om vi sätter lite press på dem som håller på med våra skattepengar och bestämmer vart de ska gå.

Det här inlägget postades i Skatter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Redovisa gärna kommunalskatten

 1. Bo C Pettersson skriver:

  Det är inte förenligt med begreppet ”upplyst demokrati” att så systematiskt som sedan länge sker i Sverige undanhålla sanningen från väljarna om hur stor andel av sina inkomster de betalar i skatt!

  Arbetsinkomsttagare betalar ca 60 procent av sina inkomster (räknat på arbetskostnaden före arbetsgivaravgifter) i skatter (a-avgifter, inkomstskatt, moms & punktskatter), medan kapitalinkomsttagare ”bara” betalar drygt 40 procent.

  Och detta system är infört av s-demokraterna, det parti som, sedan bildandet 1889, sagt sig värna om just arbetarna.

  Hur många medborgare vet det ovan skrivna?

  Läs mer – här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s