Ska vi vänta på en utredning om valfrihet för familjer?

Nu är det många som tycker att vi inte ska vänta på en utredning om valfrihet för familjer, rapporterar SR.

Istället ska vi köra på en utökad barnomsorgspeng så att man ska kunna ta del av den utan att ta in andra barn utifrån. Det blir efter arbetsgivaravgifter dragits av ca 6500 kr per månad. Inte så dumt, kanske?

Men egentligen är det bara en reform av socialdemokratisk Robin Hood-politik. Vi tar från de rika och ger till de fattiga – bra, eller hur?

Å andra sidan är det bra att vi med skattepengar investerar i barnens uppfostran, och det är välkommet att föräldrar äntligen skulle ses som myndiga att fatta beslut om vem det är som ska ta hand om barnen.

Tidigare skrev debattören Fredrik Segerfeldt om ett s k barnavdrag, vilket jag bloggade om här. Egentligen tycker jag att det vore mer angeläget att ha den reformen, vilket inte är socialdemokrati, utan borgerlig syn på familjens autonomi från staten.

Det blir enklare, mindre administration, och uppmuntrar eget ansvarstagande. Jag har ingen lust att ta emot ett jättebidrag för att jag tar hand om mina barn. Nej, hellre ser jag att vi slipper betala så mycket skatt så det blir enklare att klara sig på en lön, eller två deltider, eller vad det nu blir för de familjer som själva vill ta hand om sina barn. En frivillig sambeskattning är en väg att gå också.

Så jag är osäker på om alla dessa distriktsordföranden som ställer sig bakom den utökade barnomsorgspengen har det bästa förslaget. Jag skulle gärna se en konsekvensanalys för att bättre förstå hur det hänger ihop med idéer om hur vårt samhälle ska styras.

Det här inlägget postades i Familj, Samhällsbyggnad och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ska vi vänta på en utredning om valfrihet för familjer?

 1. Magnus Kolsjö skriver:

  En skäl till varför barnomsorgspeng är bättre än barnavdrag är att en ensamstående förälder med ett barn måste tjäna över 27.400 kronor i månaden för att få motsvarande förstärkning av sin ekonomi som en barnomsorgspeng på 6.500 kronor skulle ge. I en familj med två barn skulle båda föräldrarna behöva tjäna minst 27.400. Och en ensamstående mamma med tvillingar skulle behöva arbeta ihop över 42.200 kronor per månad för att få ett barnavdrag som är minst lika mycket värt som barnomsorgspengen.

  Ett annat skäl är administrationen. Om vissa väljer den offentliga barnomsorgen och ska få ett offentligt stöd för de och andra väljer att själva ta hand om sina barn och ska ha en skatterabatt för det, så är det ju ett mycket krångligare system än att ge alla en barnomsorgspeng som de sedan får styra själv över.

 2. Ellinor Petersen skriver:

  Jag förstår dina tankegångar, och jag accepterar nu förslaget. Men jag vill ändå att det ska vara tydligt att mer pengar inte alltid är rätt. Att det är rättvist och att staten håller sig neutral till barnomsorgsvalet är viktigt. Om vi nu ska subventionera förskolan, då ska vi också subventionera hemmaföräldrar, så är det helt enkelt enligt det förhållningssättet. Troligtvis får vi fler barn och föräldrar som kan vara hemma tillsammans längre, och de barn som måste vara på förskolan får det bättre när barngrupperna minskar. Då blir det mycket enklare för föräldrar att fatta ett beslut som passar dem.

 3. Margareta Jansson skriver:

  Det skulle vara bra om antalet barn blev färre i förskolan.Verka för att det antal barn som en vuxen ska ansvara för inte är större än den grupp av barn som en privat dagmamma får ha.
  Barn behöver synas,de vill bli sedda.
  Och det är inte möjligt om gruppen av barn blir för stor.
  Det allra bästa för små barn vore att de kunde få växa upp i lugn och ro tillsammans mad föräldrarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s