Hemundervisningens framtid

Jag hade hoppats att motionen som yrkade att ett förtydligande av skollagen gjordes, och att kommunerna fick en modell som hjälpte dem att handskas med hemundervisning, hade antagits, men den blev besvarad med att det fanns utrymme för hemundervisning, och partistyrelsen menade att Kristdemokraterna har stått upp för detta. Ja, vi måste faktiskt ändå acceptera Europakonventionen, som vi har ratificerat, som trots vad Yvonne Andersson hävdar, står över svensk lag, och garanterar hemundervisning som ett alternativ för de föräldrar som hellre själva undervisar sina barn än utnyttjar skolan som utbildningsinstans.

Det kanske inte behövs ett officiellt förtydligande. Låt bara bli att misstänkliggöra alla föräldrar som vill undervisa sina barn på annat sätt än genom kollektiv uppfostran och socialisering mitt bland jämnåriga, med 50 000 mobbade barn varje år. Det är helt oacceptabelt att barn ska ha plikt att vara på en arbetsplats där de blir misshandlade i så stor utsträckning.

Öppna gärna upp skolorna på fler sätt. Jag pläderade ju också för att vi skulle införa läroplikt, eftersom Sverige förtjänar större frihet i utbildning. Det kommer inte att leda till sämre skolresultat, snarare tvärtom. Dessutom är jag så trött på att de flesta nästan alltid verkar tycka att den kognitiva utvecklingen är det absolut mest eftersträvansvärda. Det är grundläggande att ha en emotionell utveckling, som kommer från en trygg anknytning, som kommer från mycket tid med föräldrar som får växa som människor tillsammans med sina barn. Först då kan den kognitiva utvecklingen ta fart.

Det här inlägget postades i Familj, Skolan och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hemundervisningens framtid

 1. Föräldrabalken säger att föräldrarna har ansvaret för barnens utbildning.
  Även Europakonventionen och FNs deklarationer om mänskliga rättigheter säger samma sak.
  Men i praktiken har föräldrarna inte alls det ansvaret i Sverige, vilket görs så tydligt eftersom man inte får hemundervisa och är tvungen att skicka barnen till en synnerligen, numera, likriktad skola (även friskolor måste helt följa statlig läro- och kursplan).
  Efter KD nu håller med alla andra partier i svensk Riksdag, lär Tysklands beslut från 1938 upprepa sig i Sverige.
  (Dock, om Liberaldemokraterna blir riksdagsparti i nästa val, kommer de att helt stödja hemundervisning…)
  Nu återstår att driva denna fråga så långt man kan i rättsprocessen, och hoppas att den kommer ända till EU-domstol.
  Jag håller tummarna i exilen.

 2. ellinorpetersen skriver:

  Ja, vi får hoppas att EU-domstolen kan ge Sverige en knäpp på näsan för sitt demokrati-fientliga beteende.

  När människor vägrar att böja sig under förtryck, kommer friheten till slut. Friheten kommer inifrån, och kan inte påtvingas någon. Jag tycker om amerikanska ”Declaration of Independence” som säger

  ”We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.”

  Vi har alltså vissa oåterkalleliga rättigheter, såsom liv, frihet, och att få söka lycka. Dessutom är familjen samhällets viktigaste gemenskap. När staten tar över barnens fostran är det ett steg mot att splittra familjer, vilket är också första steget mot ett totalitärt samhälle. Ett samhälle där tyckarelit bestämmer över allt fler, och barnen inte tyr sig till sina föräldrar, utan till varandra, och av staten godkända pedagoger. Vi som ser detta måste stå upp för våra familjer. Vi måste stå upp för vår frihet att bestämma vilken utbildning och på vilket sätt den ska ges våra barn.

 3. David Högberg skriver:

  Vi får se om jag genomför det bokprojekt jag har funderat över, där jag pläderar för ett totalt avskaffande av den statliga regleringen av skolan/utbildningen. Inför läroplikt och avskaffa skollag/läroplan. Givet att det genomförs med rätt metoder, i rätt ordning och med rätt typ av skolpengssystem bibehållet tror jag det är helt rimligt och bättre än alla alternativ.

  • ”När människor vägrar att böja sig under förtryck, kommer friheten till slut”, skriver Ellinor.
   Du säger ”Vi får se OM…”
   Jag säger ”Skriv boken, NU!” =)
   Sverige har redan blivit något som folk som vill leva i frihet under ansvar inte vill ha.
   Ellinor: ”Vi måste stå upp för vår frihet” – jajjamän!

 4. Bosse skriver:

  Varför ljuger partistyrelsen när de säger: ”det fanns utrymme för hemundervisning”??? Det gör det inte alls! Många kommuner som tidigare tillåtit hemundervisning har sedan ett år tillbaka avslagit ansökningar om hemundervisning. Att hävda att det finns utrymme är inget annat än en farlig lögn, eftersom man invaggar många okunniga ledamöter i tron att så faktist är fallet. Vi som nu tvingas flytta kommer hålla KD ansvariga för lögn och hyckleri, eftersom de hävdar att de står upp för familjens rätt men i verkligeten är så fega att de inte vågar annat än att gå i Jan Björklunds ledband. Jag har fått nog av KD, och det är nu dags att splittra partiet och låta lögnarna fortsätta leva i sin lögn och de som vill låta sanningen göra dem fria stå upp för den sanningen!!!

 5. Berno skriver:

  Olika röster inom Kristdemokraterna har på senare tid uttalat stöd för hemundervisning. Nu senast är det du i din blogg som konstaterar att Sverige måste följa Europakonventionen.
  Det har inte gått mer än ett år sedan samtliga kristdemokrater i riksdagen tillsammans med alliansen röstade igenom den nya skollagen som nu trätt i kraft. Trots tydliga varningar om vilka konsekvenser lagen kommer att få valde partiet att solidariskt trycka på ja-knappen, och i ett svep kriminalisera ett stort antal ansvarstagande familjer, vilka värnar om sina barns utbildning och fostran. Redan har omkring 10 procent av Sveriges aktiva hemundervisare valt att gå i exil. Skrämmande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s