Religion kontra stat

Läste på DN:s ledarsida-signerat att Erik Helmerson problematiserar Stefan Attefalls hållning i frågan om statsbidrag till religiösa organisationer. Jag håller fullständigt med honom. Kyrkor måste hållas utanför statsbidragen just för att de ska kunna vara en oberoende kraft i samhället.

Det vore snyggt om Kristdemokraterna kunde vara starka nog att anta denna hållning också. Politikens gränser innefattar väl också att politiken inte ska lägga sig i vad människor tycker och tror? Därför ska kyrkorna och staten vara fullständigt åtskilda.

Det här inlägget postades i Religionsfrihet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Religion kontra stat

 1. Thomas Boman skriver:

  Tack Ellinor för ett viktigt inlägg. För en sann kristen är det självklart att lyda Bibeln i frågan. Biblen talar om medlemmarnas tionde som grunden för församligens intäkter. Samtidigt har vi byggt ett samhälle där medborgare förväntar sig att staten skall ta hand om och ge bidrag till allt möjligt. Detta visar sig också i att många av våra frikyrkosamfund är beroende av statliga bidrag. För att staten skall klara alla ”sina” (självpåtagna) utgifter ”krävs” enligt staten själv höga skatter. Bibeln talar också tydligt om detta. Allt skatt över 20% leder till korruption. Man måste givetvis definiera vilka uppgifter staten skall ha, och vilka uppgifter övriga parter (familj, individ, församling, privata företag, kommun etc) skall ha. Bibeln gör också detta tydligt. Det du ger uttryck för i din insändare är egentligen inget annat än det samhällssystem Bibeln föreskriver. Behöver jag skriva att staten tagit på sig alltför många ansvarsområden den enligt Bibeln inte skall blanda sig i? Och behöver jag skriva att våra höga skatter slösas bort på oväsentligheter, ogudaktigheterr och korruption?

 2. Thomas Boman skriver:

  Ursäkta mig, jag glömde påpeka: Stefan Attefall har enligt vad jag läst träffat påven. Undrar om han predikade Bibelns sanning för påven, eller om han lät sig ”välsignas” av påven? Han är välkommen att träffa mig på Fastighetsmässan i Göteborg i september och höra mer om Sanningen. Sanningen skall göra oss fria:
  http://www.chick.com/reading/comics/0112/albertoindex.asp?FROM=Catholicpage

 3. Gustaf skriver:

  Instämmer helt. Statens pengar ska inte gå till religiösa samfund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s