Arbetslinjen hela vägen

Joakim Pettersson underströk vikten av att definiera vad vi menar med arbetslinjen i ett seminarium under Almedalsveckan.

Arbetslinjen handlade till att börja med att det ska vara lönsamt att gå från bidrag till arbete. Det handlade om att riva hinder för människor som kommit utanför samhället genom arbetslöshet eller sjukskrivning att hitta en plats i samhället igen genom hederligt arbete. Att verkligen se till att rehabilitera människor som skadats eller varit sjuka långvarigt måste vara en hög prioritet. Det är oansvarigt att bara betala ut förtidspension till människor som egentligen skulle kunna utföra ett arbete.

Vårt samhälle skulle må bättre om alla som tog emot bidrag, fick göra något för att bidra i gengäld. Det ökar den mänskliga värdigheten, det minimerar offer-mentaliteten, det gör att människor som behöver hjälp ser sin egen förmåga istället för sina brister. Jag vill se ett mänskligare Sverige där vi tar ansvar för oss själva först, men också låter bli att se andra som offer, genom att förvänta oss att människor bidrar till samhället på något sätt när de tar emot samhällets stöd. Man kan tänka sig många olika sätt – eftersom människor är olika och kan bidra med så många olika saker – huvudsaken är att se människan bakom behovet.

Det här inlägget postades i Jobben, Samhällsbyggnad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Arbetslinjen hela vägen

  1. Margareta Jansson skriver:

    Helt rätt.Vi bör se till att alla får ett menigsfullt liv.Ingen kan göra allting,men alla kan göra något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s