Dyr restaurangnota?

I höstbudgeten lanseras nu en sänkt restaurangmoms. I tidningarna kritiseras detta för ”dyr restaurangnota” (se Katrineholmskuriren, DN, Extra Östergötland m fl). Jag håller inte med. Moms är stulna pengar. Om nu staten anser att de ska börja stjäla mindre pengar tycker jag inte att det är en ”dyr nota” att betala. Borg hoppas på 3500 nya jobb genom reformen. Att den ”kostar” 5,4 miljarder resulterar då i att varje jobb ”kostar” ca 1,5 miljoner kronor. Det är alltså 1,5 miljoner kronor som staten brukade stjäla från krögare, som nu istället kan anställa fler. Eller inte avskeda folk, eftersom det blir lättare att gå runt för dem.

Det tycker inte jag är en dyr nota. Jag hoppas på fler reformer som innebär minskat uttag av moms och skatter, som ger mer utrymme för entreprenörskap, egna val, och ansvar, för individer och civilsamhället.

Annonser
Det här inlägget postades i Jobben, Skatter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Dyr restaurangnota?

 1. Margareta Jansson skriver:

  Alla betalar moms på varor och tjänster.Men företagare kan dra av en del i deklarationen.Det kan vi andra inte göra

 2. ellinorpetersen skriver:

  Ja. Länge har det dock varit svårt för restaurangägare att klara sig, många har gått i konkurs även efter en kort tids verksamhet. Det har också varit en del fusk, vilket troligtvis kommer förbättras nu. För nåt år sen pratade jag med en krögare som förklarade att det var en jättesvår bransch, och jag hoppas att det med denna reform blir lättare för honom att behålla sina anställda.

 3. Margie skriver:

  Ja, det är väl inte riktigt så enkelt… Det är väl pengar som du och jag slipper betala när vi äter på restaurang egentligen. Som inte kommer in i restaurangens omsättning längre. Moms är en skatt som staten begär in för ”mervärde” av varor och tjänster som säljs. Den som säljer ska dra in den samtidigt som den får betalt för varan/tjänsten, samt betala in den till staten utan någon ersättning för det merarbete det orsakar.

  • Cathrine - egen företagare skriver:

   Skillnaden blir att krögaren kan behålla lite mer av beloppet som står på notan. Jag tror inte att restaurangerna kommer att sänka priserna i o m detta, i så fall försvinner en del av vitsen med det. (Om inte avsevärt fler börjar äta ute förstås.) Men som företagare vet man (förr eller senare – av erfarenhet) vad man kan ta för en vara eller en tjänst för att kunden ska finna den prisvärd.
   Om krögaren får behålla 90 kronor per hundralapp istället för 80 kr, så är det klart att det gör skillnad i hans/hennes resultat!

 4. Margie skriver:

  Därför får de dra av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s