Värdegrund i skolan?

Jag blir bekymrad när jag hör ledande kristdemokrater uttala sig om vikten av en värdegrund i skolan. Jag anser nämligen att det absolut inte är skolans roll att pådyvla våra barn den politiskt korrekta värdegrunden för tillfället.

Det är ju föräldrarna som har ansvaret för sina barn. Att vi har skolplikt i Sverige är förlegad lagstiftning som borde ändras så snart som möjligt. Det är ett av de största problemen i vår demokrati att föräldrarna misstros ansvaret för uppfostran av sina barn. Det bör aldrig vara skolans roll att fostra barnen. Här tycker jag att bl a Göran Hägglund har totalt fel, som talar om vikten av att skolan ska förmedla en värdegrund. Låt skolan vara till för föräldrarna som kan få stöd i att barnen ska få en utbildning. Låt föräldrarna få större inflytande över vad som händer där. Och sluta sätta käppar i hjulet för dem som vill hemundervisa.

Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Värdegrund i skolan?

 1. Margareta Jansson skriver:

  Föräldrarna har det yttersta ansvaret för sina barn,det är helt riktigt,men glöm inte att majoriteten av barn i skolåldern,till bringar ibland väldigt långa dagar i skolan.
  Då är det bara bra om lärarkåren lär barnen lite mer än vad som står i läroböckerna.
  Skolan har ansvaret för barnen när de befinner sig i skolan och det handlar inte om att pådyvla barnen olika politiska värderingar,Det handlar om att lära barnen vad som är rätt eller fel,hur man ska uppföra sig under skoltiden eller på fritiden.
  Dessutom bör vi vara tacksamma för att vi har skolplikt här i Sverige.Det finns inte i många andra länder.Det är ibland så att barnen i en del länder inte kan gå till skolan för att det inte finns någon skola att gå till.

 2. ellinorpetersen skriver:

  Nej, vi ska aldrig vara tacksamma för när statsmakten försöker tvinga oss att göra något. Det spelar ingen roll om det är gott eller ont. Sveket är i tvånget. Vi människor har en lag enligt vår natur: t ex vi tycker det är rätt att göra mot andra som vi vill att de ska göra mot oss. Om vi inte gör detta, tycker vi att det är fel av oss. Att försöka få makt över andra så att vi kan tvinga dem är ett svek mot vår mänsklighet.

  Att säga att föräldrarna har det yttersta ansvaret för sina barn tycker jag inte är tillräckligt. Föräldrarna har ansvaret för sina barn, och de kan delegera ansvaret till någon de litar på av olika anledningar. Men tilliten kan man inte tvinga fram. Om jag tycker att någon är lämplig att ta hand om mina barn låter jag dem göra det. Att ha en plikt att lämna ifrån sig sina egna barn är förkastligt i ett land som vill kalla sig civiliserat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s