Staten borde låta bli att äga, driva, och köpa företag

Med alla turer kring SAAB, har jag förundrats över hur mycket press som lagts på att regeringen ska gripa in och rädda företaget, rädda jobben, rädda lönerna osv. Självklart har samhället ett ansvar för att människor inte ska gå hungriga eller förlora sina hem. Men staten har inte kompetens att avgöra vad som är ett bra pris på företag. Det är verkligen dags att göra sig av med allt som staten inte kan bedöma.

Angående att staten skulle själv ta över bolaget Saab Parts: Erik Helmerson på DN (än så länge endast i pappersversionen, sid 5) kommenterar Riksgäldens chef Bo Lundgrens uttalande ”Vi måste se till att få tillbaka pengarna, och innebär det att staten blir ägare till reservdelstillverkningen så får vi väl bli det då” som han sagt till TT. ”Statens bilverkstadsverk” är titeln Helmerson ger, inget jag vill att vi ska ha.

Nej, Lundgren, det var fel att köpa delar i Saab, och det visar sig nu när ingen annan vill köpa heller, åtminstone inte till ”rätt pris”. Allt som staten ska köpa för att ”rädda” har stor risk att bli något som ingen annan vill köpa när det gäller att få återbetalning.

Det här inlägget postades i Inrikespolitik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s