Barn måste få ta tid

Jag läste en debattartikel av Lennart Holmlund (s), kommunstyrelsens ordförande i Umeå i Västerbottens Folkblad igår (14 mars 2012). Fredrik Reinfeldts nya bidrags-Sverige, kallas artikeln. Fel i titel, först: det är ju faktiskt Kristdemokraterna som drivit frågan om Vårdnadsbidraget. Sen tycker jag det är lågt när han helt missar poängen att barn tar tid, vare sig kommunens barnomsorg vaktar barnen eller barnens föräldrar tar hand om dem.

”Det ger en mycket lägre ersättning än då man arbetar. Då blir pensionen lägre kanske i 20 år”… ”och deltidsarbetande kvinnor får lägre pension på grund av deltiden.” Det är väl inget konstigt.

Och sen säger han att det är skamligt att ”inget media synat de långsiktiga effekterna av vårdnadsbidraget.” Tja, jag skulle gissa att många föräldrar som använt det inte alls ångrat att de ägnat några extra år åt sina barn. De flesta brukar bry sig mer om sina relationer när de blir gamla än hur mycket pengar de har.

Det gör mig så arg att barnen alltid blir osynliggjorda när S tar till ord över kvinnor som vill vara hemma med sina barn. Jag hoppas fortfarande att de kommer fatta att föräldrar behövs, och att man inte kan ersätta dem med kuratorer och förskolepedagoger och annat. Det behövs mer än utbildning för att hjälpa barnen växa upp. Det behövs varaktiga relationer.

Därför är det rätt att satsa på att föräldrar får möjlighet att välja att vara med sina barn istället för att alla barn ska tvingas till kommunägda institutioner.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Barn måste få ta tid

  1. Tobias Lindberg skriver:

    Jag vet ju inte vad som stod i debattartikeln, men jag gissar att det var något om att vårdnadsbidraget är för lågt och därför ska det tas bort.

    Holmlund har iofs rätt i att vårdnadsbidraget är för lågt men istället för att det av den anledningen tas bort så borde det så klart höjas.

    Vårdnadsbidraget borde vara utformat så att en förälder som väljer att vara hemma med sitt barn får lika mycket som det kostar att ha barnet/barnen på förskola minus det som föräldern skulle ha betalat i skatt om den skulle ha jobbat. Mycket grovt räknat kanske det skulle göra att en förälder som är hemma med ett barn i förskoleåldern skulle kunna få ungefär 6000 kr/mån. Detta förutsatt att förskolekostnaden är 11000 kr/mån för ett barn och skatten en förälder hade betalat om den hade jobbat är ungefär 5000. (11000-5000=6000). En förälder som är hemma med två barn i förskoleåldern skulle få ungefär 16000 (2×11000-5000).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s