Nej, gör skolan mer frivillig

Det är helt fel att gå att införa mer obligatorium. Lever vi i ett fritt land eller inte? Vi ska inte hålla på och tvinga alla att tycka lika. Därför måste vi tillåta även människor som tycker att skolan inte är så viktig att få tycka det.

Jag tycker till exempel att man lär sig väldigt mycket av att inte gå i skolan och lyssna på vad man själv vill göra istället. Barn som inte går i skolan men har engagerade föräldrar kan istället följa sina intressen och utvecklas i sin egen takt utan att stressa till och från en skola, slipper att hålla artificiella tider som inte gagnar kontinuitet och uppmärksamhet. De får alltså ägna sin tid åt att utveckla sina EGNA intressen.

Jag skriver så här eftersom Lotta Edholm har argumenterat i Aftonbladet för att göra förskoleklassen och sista året i förskolan obligatoriska. Jag var ju så glad att man kunde pröva på och se om det passade, utan att känna det där fruktansvärda tvånget som kommer så fort det förbannade ordet skolplikt inträder året barnet fyller sju. Edholm har dessutom fel, hon skriver att många andra länder har skolplikt från 5-6 års ålder. Nej, endast Sverige och Tyskland har skolplikt, andra länder har något mycket mjukare, dvs läroplikt, och mycket större frihet för föräldrarna att välja utbildningsform.

Låt skolorna få vara frivilliga. De flesta kommer ändå att vilja använda dem. Men förstå äntligen att för att vara en fullvärdig demokrati måste vi tillåta oliktänkande! Vi måste tillåta att människor inte tycker att skolan är så viktig för att barnen ska må bra. Vi måste tillåta att människor väljer något annat än vad Lotta Edholm har funderat ut ska vara bra, och därför vill tvinga på alla andra.

Tomas Ander skrev insiktsfullt om detta på Newsmill.

Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Nej, gör skolan mer frivillig

 1. Samara skriver:

  Mycket bra skrivet, jag håller med dig.

 2. Susanna skriver:

  Jättebra Ellinor. Tack.

 3. Shila skriver:

  Ja, jeg er helt enig. Tak Elinor!

 4. Jan-Åke Jönsson skriver:

  instämmer med samtliga talare ovan

 5. baasbraal skriver:

  Tvinga och lära går inte bra ihop! Om man tvingar, lär man bara att undvika. Om man lär sig något i en avslappnade situation kan man advända det lättare i vardagligt livet. Jag har inte haft daliga undervisning, men jag är bara inte Svensk……..

 6. ? skriver:

  Mycket bra skrivet och håller med dig totalt

 7. Lisa skriver:

  Håller med jätte bra argument

 8. Lisa skriver:

  Ingen ska behöva tvingas jag kommer ihåg att jag tyckte det var jätte jobbigt skolan och ville gå hem så fort jag kom dit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s