Mänskliga rättigheter vid barnafödsel

Jag har precis varit på en fantastisk konferens i Haag (Human Rights in Childbirth), där vi bland annat diskuterade vad det innebär att ECHR (European Court of Human Rights) avgjorde att kvinnan måste få föda på den plats hon vill, att det är hennes mänskliga rättighet (i Ternovszky versus Hungary). Problem kvarstår även när detta är avgjort nämligen.

Ett begrepp som jag tycker om att belysa är ”tillåta”. Vi tillåter inte kvinnor att föda där de vill. Vi kan inte tillåta något sådant, liksom vi inte kan tillåta att någon publicerar sin åsikt på internet. Det är hennes mänskliga rättighet, som ingen kan ta ifrån henne. Den som kan tillåta något kan också förbjuda något. Det som istället sker i vissa länder, till exempel Litauen, är att straffa barnmorskor som assisterar kvinnor i hemmet.

Däremot är det viktigt att alla kvinnor har tillgång till barnmorska, oavsett var hon vill föda. Om alla får sin förlossningsvård betald genom en socialförsäkring, eller genom andra försäkringar, måste alltså reglerna alltid utformas så att kvinnan kan göra ett aktivt, informerat val.

Vi diskuterade också frågan om informerat samtycke. Det är inte möjligt att ge informerat samtycke till många procedurer, om den första gången hon får frågan är medan hon är mitt i förlossningen. Ändå sker det ofta att kvinnor pressas till interventioner när det absolut inte är nödvändigt, bara en bekvämlighet för vårdgivarna.

För att arbeta för kvinnors och mäns lika rättigheter i samhället är det viktigt att kvinnor inte blir andra klassens medborgare bara för att de är gravida. Barnet hon bär måste hon få vara rösten för. Många jag pratat med tror att den som är emot abort också måste vara emot kvinnans fria val vid förlossningen. Detta stämmer inte, även om många människor ifrågasätter kvinnans autonomi överallt i världen, och kanske de som förespråkar fostrets rätt till liv oftare missuppfattar vad denna rätt till liv mynnar ut till.

Vi diskuterade och debatterade denna fråga om vem som får tala för barnet ganska hett. Eftersom vårdgivarna kan ge sina råd, men alltför ofta faktiskt gör felbedömningar, måste vi ge kvinnan rätten att svara och tala för sitt barns intresse.

Det sker nästan tio gånger så många dödsfall på grund av medicinska misstag än i trafiken. Det är bra att vara ödmjuk inför vårdens faktiskt många brister när vi talar om vad vården åstadkommer. Många gånger resulterar interventioner vid förlossningen i tragedi – även om en del barn också överlever på grund av dem, det ska jag inte förminska – och då talar jag inte bara om att kvinnor och barn skadas. Det är också att kvinnan förlorar en del av sin mänsklighet när hon blir överkörd i det som skulle vara hennes största upplevelse.

Om läkare säger att de måste tvinga kvinnan till vård för att skydda barnet, förlorar de i samma ögonblick kraften att hjälpa henne. Det är själva tvånget vi måste bekämpa, det är kvinnans rätt som människa att aldrig, vid något tillfälle, tvingas till ingrepp eller något annat som inkräktar på hennes personliga och kroppsliga integritet.

Abortfrågan är något helt annat, som jag gärna diskuterar i andra inlägg.

Det här inlägget postades i Vården och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s