Tioårig grundskola

Moderater och lärare vill ha tioårig skolplikt, skriver Tomas Tobé (M), ordförande Utbildningsutskottet, och Eva-Lis Sirén, förbundsordförande Lärarförbundet på DN Debatt den 30 juni.

Feltänkt, tyvärr. Det är ju skolplikten vi borde göra om till en läroplikt, och involvera familjerna mer i barnens utbildning. Det krävs en hel by att fostra ett barn, ändå verkar vi tycka att det egentligen räcker om de har en skolklass att vara i om dagarna.

Ett välkommet svar på tal kom från Annica Eclund och Emma Henriksson, (KD) igår kväll på dn.se.

Redan är det en överväldigande majoritet som går i förskoleklassen. Vad gör det för nytta att göra den obligatorisk? Jo, att då kan kanske föräldrarna straffas om de har egna idéer om hur de vill sköta undervisningen av sina barn.

Det här med att ”alla sexåringar bör ha rätt till den utbildning som ges i förskoleklassen”… nu riskerar jag att låta konspiratorisk, men det känns som, typ, en diktator vill kunna bestämma vad alla barn ska lära sig.

Klätt i fina ord som att ”undersökningar visar att barn som har gått i förskola lyckas bättre under hela sin skoltid…” Ja, andra undersökningar visar att barn som inte gått i förskola eller skola tar igen det försprång som förskolebarnen fått, och sen tar igen det med råge när de blir lite äldre (utan att gå i skola förrän kanske i tonåren). Kanske är det andra saker som är viktigare för barnen att göra än att fokusera på skol-inlärning när de är så unga? Kanske gör det dem bättre rustade för livet om de slipper skoltillvaron?

Annonser
Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s