Långsamt föräldraskap

Det är många som klagar över hur stressigt livet är, kanske särskilt småbarnsföräldrar. Men det är, eller kan vara, väldigt lugnt när man är hemma med barnen. Det är väldigt lugnt för barnen också. Jag tror att de mår bättre av att inte behöva stressa iväg till förskola på morgnarna.

Ibland åker vi iväg för att handla mat, eller gå på biblioteket, eller träffa vänner, eller gå till återvinningscentralen, eller gå på äventyr i naturen. Men det sker på våra villkor, på våra tider, ibland måste vi passa en tågtid eller något annat, men för det mesta är det så lugnt och vi njuter av vår fridfulla tillvaro.

Vi har tid att laga långsam mat, och vi kan ta hand om hemmet lite i taget, vi kan arbeta tillsammans utan stress.

Det är klart, vi skulle säkert ha en bättre finansiell situation om båda föräldrarna förvärvsarbetade på heltid, men det lugnet och den friden vi har hemma och inom oss är värd den ”uppoffringen.”

Sen vill jag tillägga att det blivit mycket lugnare sen den minsta fyllde tre år. Många barn har vid det laget redan gått i förskola i ett eller två år. Många föräldrar missar alltså det här lugnet, eftersom de när barnen kan leka fritt själva hemma inte längre är hemma med dem. De första tre åren är väldigt formativa, och det känns så värdefullt att kunna fortsätta vara hemma med dem även nu, när de är så glada att vara hemma och leka.

Jag tycker att istället för att slå ihop flera små förskolor i Nordmalings kommun skulle vi införa vårdnadsbidraget så att föräldrar som skulle vilja vara hemma lite längre får en lite bättre möjlighet. Så småningom hoppas jag förstås på barnomsorgspengen, jag tror att barnen och familjerna kommer ha det bättre om de får mer tid med varandra. Det bästa vi kan göra för att barnen och ungdomarna i vår kommun ska må bättre är att stärka familjerna. Om de mår bättre är det större sannolikhet att de också kommer lära sig det de behöver för att kunna förverkliga sina drömmar på sikt.

Vårdnadsbidraget är ingen kostnad, det är en besparing. I tider när vi måste spara på allt är det klokt att införa den.

Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Långsamt föräldraskap

  1. Margie skriver:

    bra sagt. man får inte se enbart till BNP när man räknar landets ekonomi. att ha lyckliga familjer är en rikedom för landet. lär människor att allt som är värdefullt kan man inte köpa för pengar, men med vårdnadsbidraget kan det vara avgörande för många att bejaka det de helst vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s