Problem med politiska lösningar av aborttal och STI

Först blev jag väldigt ställd av diskussionen som Gudrun Brunegård refererade på sin blogg. Diskussionen om vad Sverige bör göra, utgångspunkten är att vi har höga aborttal och problem med bl a klamydia. Ja, kanske göra som i Nederländerna, fria preventivmedel, tidig indoktrinering med the Double Dutch systemet, använd kondom och p-piller. Effektivt, tydligen.

Men som nästan alltid annars ignorerar samtliga de emotionella skadorna av att ha sexuella relationer innan man är redo att bilda familj, att vara trogen. Att sopa igen spåren fysiskt kommer ju inte att hjälpa människor att läka från den ångest som kommer av att försöka bli ett fysiskt, men sen inte inse att det handlar om något större, att vi är hela människor med känslor och ett helt inre liv. Istället talar de bara om de fysiska lätta indikatorerna på att vårt samhälle mår dåligt, och får det att se ut som att allt kommer ordna sig bara vi ger fria p-piller till unga kvinnor.

Det är säkert bra med stödsamtal till unga, särskilt när hemförhållandena inte medger ett bra vuxendanande. Men är det inte bättre att inspirera släktingar och civilsamhälle att göra detta viktiga arbete? Det handlar om våra liv, inte bara om en begränsad del av vår tid på jorden. Det är mycket bättre om vi förväntar oss att den som är nära också bryr sig. En granne, någon bekant, någon mer avlägsen släkting, vem vet, men folk som jobbar på en mottagning kan visserligen ha lång erfarenhet och klokskap, men låt dem inte ta över det viktiga mentorskapet som civilsamhället måste tillhandahålla.

Sluta upp med att kasta skattepengar över alla problem ni ser! Gå ur vägen och låt oss inspirera varandra, låt oss bygga våra samhällen med de människor vi är, vi är familjer, släkter, intresseföreningar, samfund, osv.

Annonser
Det här inlägget postades i Abort och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Problem med politiska lösningar av aborttal och STI

 1. Gustav skriver:

  Vad har du för belägg för att ”sexuella relationer innan man är redo att bilda familj” skulle ge emotionella skador? I så fall måste väl den överväldigande majoriteten lida av detta?
  Inte konstigt att KD backar/går knackigt när deras förespråkare vill diktera folks sexualliv.

  • ellinorpetersen skriver:

   Hej Gustav,

   Jag vet att många unga mår dåligt idag. Självklart är det ett något provokativt uttalande, och inte menat som att diktera folks sexualliv. Jag bara menar att om man insåg att sexuella relationer innebär något djupt, fint, något som binder människor känslomässigt tillsammans, så kanske man inte skulle se så lättvindigt på dem som vi gör i samhället idag. Jag är inte för att reglera allt i lag, eftersom jag tror på att människor ska ha rätt att välja även om de väljer sådant som skadar dem själva. Tyvärr gör nog de flesta människor destruktiva val i sina liv, och det är en del av växandet som människa vi gör. Samtidigt tycker inte jag att det är bra om hela debatten handlar om att sopa igen alla spår av de val människor gjort som skadar dem även känslomässigt. Det är som att vi bara ser en del av människan, vi ser det fysiska att ett barn blivit till som är oplanerat och kanske oönskat, och vi ser könssjukdomar, och tycker att då gör vi väl allt vi kan för att undvika att dessa saker sker. Jag tror det skulle vara mycket bättre om vi också pratade om sexuella relationer som något som binder människor tillsammans, och inte något man ska experimentera med med sina kamrater i gymnasiet eller på annan plats. Förstår du nu hur jag menar?

 2. Gustav skriver:

  Givetvis gör människor destruktiva val ibland. Det är oundvikligt. Det är nog få (om ens någon) som besitter förmågan att alltid välja rätt. Man lär sig av sina erfarenheter. Vad som är rätt resp fel är en högst subjektiv uppfattning. Det som är fel för dig kanske känns rätt för mig. Vi är ju knappast stöpta i samma form. Jag förstår bara inte behovet av att blanda sig i andras privatliv. Det låter som att du tror att folk saknar egen vilja, alternativt är helt vilsna. Vem har sex mot sin vilja? Sen är det långt ifrån alla som har sex för att fortplanta sig. Alla har väl en inre kompass de följer.

  Varje dag ser jag folk som skadar sig själv (enligt mitt tycke). Det kan handla om allt från för lite motion till brist på intellektuell stimulans. Folk som väljer att inte utmana sig själv. Folk som nöjer sig med ett nästintill statiskt liv. Jag tror dock att grunden till ett högt välbefinnande är ”den fria viljan”. Människorna var inte lyckligare i DDR (se gärna Das Leben der Anderen). Därför slösar inte jag min energi på att ändra folk/kompisar-s beteendemönster. De mår nog bäst av att göra sina egna val, utan yttre påtryckningar. För vem vill att någon annan ska diktera ens liv? Nää, det finns en anledning till att människor sätter sina liv på spel i kampen mot despoter modell Bashar al-Assad och Muammar al-Gaddafi. Ner med förtrycket och länge leve friheten. Individen förtjänar mer makt över sitt liv, inte mindre.

  Kort sagt, vill du leva ditt liv i frihet så låt även andra göra det.

  MVH

  Gustav

 3. ellinorpetersen skriver:

  Det låter som att vi håller med varandra på många punkter. Jag håller verkligen med om att individen ska ha mer makt över sitt liv. Problemet är att många politiker tycker vi ska lösa alla problem som kommer från lösa sexuella förbindelser med skattemedel. Alltså genom subventionerade aborter och vaccinationer och så vidare. När man kunde komma ifrån dessa problem genom att inspirera folk till att vara trogna sina partners och vänta tills man vet att man ska vara tillsammans, alltså på ett djupare plan. Kanske. En tanke. Jag tycker i för sig att det är en sak för civilsamhället, inte för politiker att ge sig in i. Det var egentligen det min reaktion började i.

 4. Natalie skriver:

  Totally agree with you. The solution is not more of what apparently doesn’t work as STD in many different strands and forms continue to skyrock. The true prevention starts at home, in a stable and loving family and extend that love to other kids in need.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s