Förlossningsvård inför domstol i ny dokumentär

De mänskliga rättigheterna inom förlossningsvården är inte vad de borde vara. Ungern fälldes nyligen av Europadomstolen för mänskliga rättigheter i ett fall där en gravid kvinna nekades rätten att föda hemma, vilket var hennes önskan. En ny dokumentärfilm skildrar vad som ledde fram till det epokgörande domstolsutslaget. Filmen kommer att ha premiär över hela världen på torsdag den 20:e september. Den visas då på över ettusen platser samtidigt. I Umeå håller Föreningen Föda Hemma i premiärvisningen.

Freedom For Birth är en 60-minuters dokumentär som kräver förändring av världens mödra- och förlossningsvård. Medverkar gör många av världens ledande experter på området samt advokater specialiserade på mänskliga rättigheter.

Hermine Hayes-Klein är advokat i USA och organiserade konferensen ”Human Rights in Childbirth” i Haag i Nederländerna i maj i år. Hon säger:

– Det sätt som barnafödande handläggs i många länder runt omkring i världen är djupt problematiskt. Miljontals gravida kvinnor pressas in på sjukhus, tvingas på rygg och klipps upp. De är utsatta för onödiga farmakologiska och kirurgiska ingrepp som utförs av bekvämlighet och ekonomiska orsaker, vilket vårdgivare öppet erkänner. Kvinnor världen runt börjar förstå att det inte behöver vara så här. Brist på respekt och upplevelser av övergrepp är inte ett nödvändigt pris för säkerhet.

De brittiska filmskaparna Toni Harmans och Alex Wakefords Freedom For Birth berättar om den ungerska barnmorskan Agnes Gereb som fängslades efter att hon bistått kvinnor som fött hemma. En av de kvinnor hon bistått, Anna Ternovsky, ville stödja Gereb och beslöt att gå vidare.

När Ternovsky väntade sitt andra barn, drog hon sitt land inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Haag, och vann i ett banbrytande mål som kommer att påverka ramarna för barnafödande i världen.

Toni Harman, en av filmskaparna, säger:

– Ternovsky vs Ungern i Människorättsdomstolen i Haag 2010 innebär att i Europa har varje kvinna nu laglig rättighet att bestämma var och hur hon föder. Och globalt innebär det att om en kvinna upplever att hennes mänskliga rättigheter kränks eftersom hennes val vid födandet inte stöds, så kan hon använda laglig makt för att försvara sina rättigheter. Med filmen Freedom For Birth, hoppas vi att miljontals kvinnor blir medvetna om sina juridiska rättigheter. På så vis kan vår film bli gnistan som tänder en revolution inom mödra- och förlossningsvården över världen. Faktum är att vi kallar detta för ”Mammornas Revolution”.

Föreningen Föda Hemma är en ideell förening som verkar för att föräldrar ska kunna göra ett informerat val om att föda hemma, sprider kunskap och förmedlar kontakter mellan föräldrar och barnmorskor.

Tid för premiärvisningen: torsdag den 20 september kl 18:30. Plats: Måbrakällan, Kungsgatan 42 i Umeå. Mer info: http://fodahemma.org

Annonser
Det här inlägget postades i Mänskliga Rättigheter, Vården och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s