Rekryteringsgapet

När jag lyssnade på Magdalena Andersson, socialdemokratisk ekonomisk-politisk talesperson, på P1 igår, så talade hon flera gånger om vikten av att tala om rekryteringsgapet. Hon menar problemet med att företag saknar kompetent arbetskraft men det finns många som saknar förvärvsarbete som skulle vilja jobba. Detta måste vi göra något åt, politiskt, tyckte hon, och skulle återkomma när de lämnar sin budget-motion.

Mina tankar är att det är för höga trösklar för den som vill anställa. Det är höga kostnader, stora risker, och därför vill man helgardera sig när man anställer. Istället för att till exempel anställa en student, och lära upp dem lite i taget, medan de går på en lägre lön, och ha någon sorts kontrakt att de jobbar en viss tid, så att upplärningen inte ”går till spillo.”

Jag tänker mig att om man vill jobba för att bli mer oberoende, då är det gott nog att få ett jobb där man kan lära sig jobbet. Det är faktiskt bättre än att gå i utbildningar och kanske få jobb inom det området senare.

Så om vi skulle göra något politiskt vore det nog att sänka arbetsgivaravgifterna, reformera eller göra sig av med LAS, och på så vis underlätta för dem som behöver arbetskraft att kunna få den. Även om den inte är perfekt matchad mot behovet – man kan faktiskt lära sig.

Och så klart göra sig av med det s k ”fribeloppet” och underlätta för studenter att jobba och etablera sig på arbetsmarknaden samtidigt som de studerar.

Det här inlägget postades i Jobben och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s