Lära för skolan eller lära för livet?

Våra barn är ju tvåspråkiga. En av de kommentarer som gör mig mest tokig är när folk påpekar att det blir ju bra för dem i skolan att de redan kan engelska.

Ja, såklart är det lättare att klara av något man redan kan. Det gäller ju allt, vare sig det handlar om att simma eller att spela dataspel eller skriva brev på engelska. Men frågan är varför vill vi att barnen ska lära sig engelska?

Inte är det för skolans skull! Det är för att vi har massor av släkt som inte kan svenska, som vi vill kunna prata med. Det är för att med engelska kan man kommunicera med större delen av världen. Det kan inte barn som växer upp utan engelska, inte förrän de lär sig. Och det är klart att för många barn hjälper det att få lära sig i skolan, men vad jag förstår lär sig många barn språk av nödvändighet, på internet och i spel, av att kommunicera med folk som inte kan svenska (eller vilket modersmål de nu har).

På liknande sätt har vi böcker på lite olika språk hemma. Motivationen att lära sig blir ju att förstå orden i böckerna. Vi ser bilderna och vi gissar oss fram till en del, använder datorn för att förstå annat, och vi lär oss tillsammans. Vi inser att språk öppnar dörrar i hela världen. Det handlar verkligen inte om att kunna klara något i skolan, även om det såklart blir lättare.

Annonser
Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s