Första dagen på Global Home Education Conference – ”unschooled graduate” André Stern

André Stern som aldrig har gått i skolan talade igår om ett helt annat tänkesätt än det de flesta är vana vid. Han talade om entusiasmen, som man nu även bekräftat med hjärnforskning, är den som styr hjärnans tillväxt. Alltså, en följd av detta är att om vi försöker stimulera ett barn till något, men de inte är entusiastiska över det, växer inte hjärnan. Och – om vi har ett intresse av att lära oss något, (han gav här exemplet med ungdomar som blivit väldigt duktiga på att skicka SMS med sina tummar), så växer den delen av hjärnan som hanterar den uppgiften. Han gav föredraget på tyska, som inte är hans modersmål, men vid arton års ålder blev han kär och studerade tyska 6-8 timmar per dag och lärde sig behärska språket.

Han resonerade vidare med vad som ger vad – entusiasmen ger kompetensen (eftersom man sysselsätter sig med det som leder dit, och är helt involverad), kompetensen ger framgång, och framgången leder till att man tjänar pengar. Största delen av vårt samhälle fokuserar på att man ska få ett jobb, som gör att man tjänar pengar, och så småningom kan man trivas med livet.

Jag slogs av hur lycklig han verkar. Dessutom verkar just den här lyckan ha präglat hela hans barndom, som enligt honom själv inte haft något slut, utan hans så kallade vuxna liv har varit en fortsättning på att följa det som han blir entusiastisk över. Det har inte funnits behov av tonårsrevolt, eftersom han har känt sig respekterad som människa, och lyssnad på, redan från början, förklarade han.

Stern talade om hur människor kommer till kunskap – att det blir väldigt olika för olika människor. Man kan inte visa människor hur de ska lära sig, men man kan betrakta dem medan de lär, och som referensperson eller anknytningsperson kan man bekräfta att det är bra det barnen gör. Jag har lärt mig detta också från att ha umgåtts med mina egna barn – att om jag har förväntningar på vad de ska lära sig, blir det inte lika bra som när jag inte förväntar mig något särskilt, när allt jag ger dem är en gåva utan förbehåll.

André Stern har publicerat två böcker, på tyska heter de ”…Und ich war NIE in der Schule” och ”Mein Vater, Mein Freund” (denna skriven tillsammans med sin far Arno Stern). Underrubriken på den första boken är ”Geschichte eines glückliches Kindes”, alltså, en berättelse om ett lyckligt barn. Berättelsen vittnar om hur lycklig han varit under olika projekt han gjort under sin uppväxt, riktiga djupdykningar i olika hantverk och liknande som han arbetat med som barn. Budskapet är tydligt: lita på att barn lär sig något när det blir viktigt för dem. Det kanske inte följer samma schema som någon annan, men det är inte viktigt.

Det här inlägget postades i Frihet, Skolan och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Första dagen på Global Home Education Conference – ”unschooled graduate” André Stern

  1. Ping: Enthousiasme | Kungslilja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s