Angående individualiserad föräldraförsäkring

I VK imorse tycker Mats Olofsson att det är nödvändigt att göra föräldraförsäkringen helt individuell. Ibland kan jag hålla med argumenten, men de håller inte helt. Detta är varför: En familj består av personer med unika livssituationer. Ibland passar det att mamman är hemma, och ibland att pappan är hemma. Det ska inte politiker lägga sig i. Vi behöver inte mer kontroller för att ändra på hur människor lever sina liv. Ge dem mer frihet så får vi kanske se hur de verkligen vill leva istället.

Man får ju ändå nära 80% av lönen när man är hemma. Det är flera saker som vägs in när man väljer vem som är hemma. Men den som inte har någon SGI får ju inte tillräckligt för att försörja familjen om den vill vara föräldraledig. För vissa familjer är det mer fördelaktigt att pappan tar ut flest dagar med barnet, och för andra om mamman gör det. För oss har det varit olika med olika barn. Ibland har folk egna företag och det är besvärligt att ordna på det ena eller andra sättet. Flexibiliteten är viktig.

Men huvudproblemet är att man tar ytterligare ett steg i riktningen att staten bestämmer över familjen, istället för att respektera familjen som en enhet som ger uppdrag åt staten att beskydda dem – inte att pådyvla dem den enda sanna läran som predikas från alla myndigheter som det är idag.

Föräldrar vet bättre än politiker vad som passar deras familjer.

Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Angående individualiserad föräldraförsäkring

  1. elina skriver:

    Som fd kurator för gravida och småbarnsfamiljer trodde jag mig se att mammor var mycket närmare till det lilla barnet och att de behövde ungefär 9 månader innan de separerade från symbiosen, speciellt svårt var det för dem som ammade. Så någon lagstadgad fördelning av föräldrapenning är jag inte för. Men om familjer handskas med dagarna lite smart kan de vara hemma en längre tid -vilket gynnar barnet med senare daghemsplacering – och så nås viss ”jämlikhet” om det nu är eftersträvansvärt i varje livets skeenden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s