Musik- och teaterbiblioteket drabbas av nedskärningar

För snart tre år sedan skrev jag min masteruppsats i Biblioteks- och Informationskunskap, och intervjuade som en del av detta forskningsbibliotekarier vid nationalbiblioteken i Stockholm, Helsingfors, Oslo, och Köpenhamn. Det blev oerhört tydligt för mig att det visserligen är viktigt att samla alla tryck, vilket biblioteken gör, men för att de ska ha något värde för folket måste vi ha forskning som pågår, människor som vet vad som står i samlingarna. Satsningar på digitalisering är givetvis bra, det spar många resor för folk som bara vill kolla upp något, men för dem som ska känna och tolka materialet krävs att de kan få åtkomst till originalen.

Att ta bort forskningstjänster kommer innebära försämrad åtkomst till samlingarna. Vi behöver folk som vet vad som står i allt vi samlat in. Det räcker inte att katalogisera och digitalisera. Vi behöver folk som sitter i biblioteket och vet var man hittar allt, och som förstår sig på vad det är man har samlat in.

Om det var så att man själv fick bestämma vart ens skattepengar skulle gå, då skulle jag sist av allt ta bort de skattepengar som gick till biblioteken. Det är så mycket som vi kunde lösa på annat sätt än genom centralförvaltning, och det kanske vi också kan göra med biblioteken. Jag skulle vilja se att man öppnade upp för kultursponsring i högre grad, precis som man kan sponsra idrott och få avdrag. Om vi hade större makt över vad våra pengar går till, kunde vi bestämma att vi tycker att musik- och teaterbiblioteket måste ha kvar sina forskare genom att betala mindre till något annat.

Camilla Ahlgren och Susin Lindblom från Sveriges dramatikerförbund varnar i SvD för katastrofala följder för kulturarvet av drama sedan 1960. De menar att även insamlingen brister när det gäller drama, vilket är allvarligt. Än så länge är Kungliga biblioteket duktigt på att samla in annat som trycks i Sverige och lagra det. Men det räcker inte. Vi behöver våra specialbibliotek också.

Det här inlägget postades i Forskning, Kultur, Skatter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Musik- och teaterbiblioteket drabbas av nedskärningar

  1. Mari Almljung skriver:

    men snälla nån känner ni inte till atr s manusbibliotek??? Där finns hur mycket dramatik som helst att tillgå både svensk o utländsk. Det läggs ner ett stort arbete på att få in nya titlar hela tiden där och sköts mycket bra.
    Det kan väl inte vara så att ni ratar denna manusskatt bara för att det är en amatörteaterorganisation som står bakom den? Duktigt o kunnigt folk är anställda o sköter detta fantastiska bibliotek. Det är något som jag tycker ni borde känna till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s