Kortsiktigt av Nordmalings kommun att stänga byskolorna

Förra året lade man ned matlagningen i Rundvik med ursäkten att man skulle spara 150 000 kr per år på att inte ha en kokerska där. Istället skulle man vara tvungen att renovera köket i Nordmaling, för ca 3 miljoner kr. Men det var olika budgetar, så det gick igenom i alla fall.

Nu är det på väg att hända igen, men med mer förödande konsekvenser. Kommunen ser att Barn och ungdomsnämnden går back, men tänker inte på att det beror på att man inte lyckas hålla kvar sina rektorer (tio stycken har gått under tio års tid) samt att gymnasieelever bytt program (dvs fler har valt dyrare program, många har valt praktiska program som kostar mer – drygt 2 miljoner extrakostnad). Istället ser man hur kan vi kortsiktigt spara pengar – jo, genom att flytta alla elever från Rundvik till Lögdeå. De säger att de kan spara pengar – 1,7 miljoner kr, på detta. Men då har man inte tagit i beräkningen de renoveringar och ombyggnationer, anpassningar av lokalerna som måste göras – för man måste ju göra om Rundviks skola om det ska fungera som förskolecenter. Det tar man inte i beräkningen eftersom det ligger i en annan budget. Det är verkligen på tiden att kommunen tar ett större helhetsansvar för hur de lägger sina budgetar.

Man har heller inte ännu sett över hyrorna, som Nordmalingshus tar ut från skolorna i kommunen. Tydligen är det på gång, men jag har inte hört någon rapport om detta ännu, trots att det legat uppe i flera månader.

Man frågar inte heller personalen hur man kan effektivisera arbetet eller tänka nytt. Detta vore det första man skulle göra, men det görs inte.

Nordmalings kommun ser inte framåt med sina planer att slå ihop Rundvik och Lögdeå skolor. Dessutom kommer det leda till mycket mer transporter och att barn tvingas åka buss eller skjutsas flera kilometer dagligen, vilket leder till mer utsläpp. Även om det är föräldrarna som kör barnen så att kommunen inte belastas med denna kostnad så innebär det en stor försämring för alla de barn som tidigare kunnat cykla till skolan.

För att inte tala om utarmningen av byn, som kommer tömmas på barn varje dag.

Jag ser i framtiden en ny sorts skola, en som inte präglas av industrialismens tänkande om att alla måste passas in i samma åldersgrupp. Där har man lärcenter, och pedagoger och människor som har olika kompetenser från samhället som barnen kan lära sig från. Då kommer byskolorna väl till pass, eftersom de är småskaliga och har gott om plats för experimentering av ny pedagogik. Man har redan åldersblandade grupper, och ett fungerande sätt att arbeta med dem. Det vore bättre att fortsätta att utveckla denna pedagogik. Det vore synd om dagens kortsiktiga besparingar skulle göra dessa framtida förändringar omöjliga.

Notera att tydligen är det Håknäs skola som ligger närmast att stängas, inte Rundvik (som också ligger i riskzonen, och kommunen kom hit för att föra dialog med oss i Rundvik). Håknäs är den skola som man flyttade en byggnad för något år sedan för att det inte fanns tillräckligt många elever i Nyåker… Jag saknar en sann dialog med lärare och pedagoger om hur man kan spara och tänka nytt istället för detta ovanifrån perspektiv från nämnden (och kanske rektorerna). Det skulle vara spännande att se vad som hände då.

Annonser
Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s