Som vanligt bortser man från barnen

Birgitta Ohlsson (EU-minister, fp) skriver i Aftonbladet om vikten av att kvinnorna befrias från sin traditionella roll som mödrar och fostrare av barn.

Ja, det är så viktigt att kvinnorna arbetar på arbetsmarknaden och bidrar till BNP och för sin egen skull och allt det där. Därför ska man göra det svårare för familjer som själva vill ta ansvaret för sina barns omsorg.

Men tänk om hon helt har missuppfattat situationen. Att vi istället skulle justera BNP så att den tog i beräkningen all obetald omsorg vi ger våra barn och gamla. Att vi skulle uppskatta allt det som (oftast) kvinnor gör för sina närstående? Nej det går inte, för det är bara pengar som räknas i Birgitta Ohlssons värld. Att kvinnor tjänar mindre under sin livstid för att de prioriterar tid med sin familj.

Jag tycker inte att det är fel om fler pappor inser det fina i att vara hemma med barn eller att hjälpa sina föräldrar. Däremot skulle det vara klädsamt om vår feministiska minister kunde uppskatta alla kvinnor, även om de inte vill vara karriärister hela sina liv.

Och inte för ett ögonblick tänker hon på att barnen kanske tycker det är lugnt och skönt att få vara hemma lite längre än de 1-1,5 år som föräldradagarna vanligtvis räcker till innan de ska ut i samhället. Att de kanske faktiskt mår bra av så mycket uppmärksamhet och kärlek som en hemmaförälder kan ge dem. Att de inte måste in i samhällskapplöpningen om vem som tjänar mest pengar omedelbart. Det finns faktiskt andra värden i livet än just förvärvsarbete och lön.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s