Bra att återgå till gamla skollagen vad beträffar hemundervisning

Annika Eclund (KD) berättar att hon i den nya skolpolitiska rapporten förespråkar att ta bort de ödesmättade orden ”synnerliga skäl” som drivit åtskilliga familjer i landsflykt på grund av sina pedagogiska övertygelser.

Utmärkt. Berlin deklarationen från 2012 års Global Home Education Conference gör det tydligt att inga myndigheter eller nationer ska trakassera familjer som vill hemundervisa. Men den formuleringen i den nya skollagen har lett till just detta.

Därför är det viktigt att dessa ord stryks från den nya skollagen så snart som möjligt.

Under den gamla skollagen skulle hemundervisning ske om den sågs som ett fullgott alternativ, och om insyn medgavs. (Under den nya tillkom alltså att det skulle finnas ”synnerliga skäl.” På juridiska, ”nästan aldrig.”)

Egentligen är dessa kvalifikationer inte helt i samklang med dokumenten som Berlin deklarationen citerar, men det är en avsevärd förbättring från dagens situation.

Det dessa internationella dokument (överenskommelser eller förbund) säger i klartext är att föräldrar bestämmer vilken undervisning som ska ges deras barn. Och att det är en rätt som man inte kan förminska. I Sverige misstror man gärna föräldrar och tror att majoriteten ska bestämma vad familjer undervisar sina barn. Det är alltså tvärtemot vad vi skrivit under på i flera olika konventioner om mänskliga rättigheter.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Skolan och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s