Dinosaurier, fortsättning

Vi brukar besöka biblioteket åtminstone en gång per vecka. Igår var jag där med äldsta och bebisen och vi valde ut drygt 20 titlar som vi skulle läsa och studera.

Jag hittade flera ”non-fiction” bilderböcker om dinosaurier som är skrivna av Peter Dodson, som har en doktorsgrad. Det var dem barnen först ville läsa, så vi tog en igår om Triceratops, och idag tog vi den om Pterosaurer och Velociraptor. Det var fascinerande att lära sig att Velociraptorn var säkert lika lång som pappa, men den gick framåtlutat så höjden var som treåringen, och dess vikt ungefär som treåringen också. Den var väldigt stark och åt allt den kunde döda, ibland byten som var större än den själv.

Vi lärde oss också att det fanns fler slags djur som levde under samma period, t ex krokodiler, möss, sköldpaddor, och fåglar. Pterosaurer var flygande reptiler, kusiner till dinosaurierna.

Triceratops var ganska lik en noshörning, vägde lika mycket som en elefant, och hade ett av världens största huvuden som någonsin funnits.

Häromdagen höll vi på att träna lite läsning med andra och plötsligt började hon fråga en massa om blod. Så jag lånade en bok om blod och vi började studera den i dag också. Det är ganska avancerat så vi kunde inte ta oss igenom hela på en gång.

En sak som är ganska vanlig i vår hemundervisning är att någon ställer en fråga, eller vi läser något, och jag märker att de inte riktigt fattar något vi läst. Då avbryter vi vad vi håller på med och jag säger, som idag, ”Dags för lite geometri!” Vi läste att i varje kubikmillimeter blod finns fem miljoner röda blodkroppar, men bara 5000-10000 vita blodkroppar. Vi började fundera på hur mycket en kubikmillimeter var, och hur många kubikmillimeter det finns i en kubikcentimeter, osv. Så jag ritade på vår whiteboard i två dimensioner och förklarade skillnaden mellan längd och area och att det blir samma princip med volym. (Varje kubikcentimeter är lika mycket som 1000 kubikmillimeter, 10x10x10 mm, en gång per dimension).

Det här är ganska typiskt för när vi tar en ”studiedag” och bara stannar hemma och läser böcker.

Vi läser sagor också, hur många som helst när vi känner för det, och det är verkligen en tillgång att kunna åka till biblioteket och låna olika böcker varje vecka. En rolig bok vi läste igår var ”How NOT to babysit your brother” av Cathy Hapka och Ellen Titlebaum, illustrerad av Debbie Palen. ”Janitors” är en kapitelbok av Tyler Whitesides som äldsta började läsa för andra som jag fortsatte läsa för henne idag. Det är första boken i en serie så kanske kommer hon kunna fortsätta så småningom själv.Böcker och studiedag

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s