Vilken klass går du i?

Det är något väldigt många brukar fråga barn i skolåldern. Kanske för att de brukar ha ett hum om vad barn i olika årskurser håller på med, det är ett sätt att knyta kontakt.

Men om man lär sig ojämnt. Om man är bra på att läsa men är liten till växten. Eller älskar att räkna och bygga men inte alls är pigg på att läsa. Då passar årskursen som modell väldigt dåligt.

Då kanske det passar vissa dagar att vara på en nivå, men andra dagar på en annan. Det beror på vad man studerar.

Vi har slopat årskurstänkandet mer eller mindre. Om någon frågar brukar de svara: Vi går inte i skolan. Jag brukar tillägga, om det känns som det behövs: Hon började fyran förra året. Hennes jämnåriga gick ut trean nu. Och: I Sverige skulle hon börjat ettan nu. Här börjar hennes jämnåriga tvåan.

Grejen är att när man hemundervisar kan man faktiskt lära sig tillsammans trots att man har en nästan tioåring, en sjuåring och en treåring. Idag lärde vi oss om sten och mineral. Vi kollade på en film som förklarade övergripande koncept som vi kommer kunna se tydligt på alla våra utflykter i höst, när det blir lite svalare. (Och de flesta barn sitter instängda i klassrum största delen av tiden.) Alla kan ta till sig på sin egen nivå, och ställa sina egna frågor.

Rock and mineral

Och vi läste två berättelser om dinosaurier. The Three Triceratops Tuff och Three little Dinosaurs, det är ombearbetningar av De tre bockarna Bruse och De tre små grisarna. Faktiskt rätt roliga. Vi har läst ett antal omtolkningar av de tre små grisarna. Och vi har gjort våra egna omtolkningar också, utifrån bilder och idéer vi fått. (Av någon anledning har vi aldrig riktigt tröttnat på den sagan. Trots att vi läst den regelbundet i säkert fem-sex år eller mer.)

3TriceratopsTuff3little dinosaurs

Jag tycker om att fråga en annan fråga istället. Vad är du intresserad av? Vad håller du på med? Vad tycker du är kul att göra? Eller så kan man observera ett tag, och se om man kan lista ut det genom att observera, och sedan leka tillsammans.

Det här inlägget postades i Böcker, Geologi, Skolan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vilken klass går du i?

  1. Ping: Lassoplan – Strumpans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s