Bröd experiment

För ett antal veckor sedan skaffade vi en bakmaskin. Med en sådan kan man lägga i alla ingredienser, ställa in den på rätt program, och ca 3-4 timmar senare plocka ur en färsk limpa bröd. Vi har bakat drygt 30 st limpor sen vi skaffade den, det är nästan varje dag den går varm här. Vi skaffade också två olika kokböcker för att lära oss olika recept på bröd. En för glutenfria recept, och en för alla möjliga slags recept.

Det finns väldigt många olika slags mjöl man kan använda, och vi har lärt oss lite om vilka mjöler som funkar för vilket bröd. Idag var det Historic grains bread som vi prövade, som innehöll sorghum, amaranth, quinoa, hirs och tapioka. Nästan alla glutenfria bröd-recept innehåller en mängd äggvita, ägg, äppelcidervinäger, vatten och honung och xanthan gummi samt olja. Man börjar blanda alla torra ingredienser i en separat skål, och sedan medan bakmaskinen blandar alla våta ingredienser skrapar man ner de torra och ser till att allt blandas till en smet.

Man kan få degen att jäsa på olika sätt. Vanligast är att använda torrjäst, som här säljs i ganska stora paket, och därför räcker i flera månader även om man bakar varje dag. Om man inte tycker om torrjäst kan man använda surdeg, och det prövade vi faktiskt häromdagen, lite rågmjöl blandat med vatten fick sitta ute i en skål på köksbänken ett tag tills den började surna, och sen blandade vi en vanlig deg och lät den jäsa över natten. Det tar längre tid med surdeg, men resultatet var helt ok, och det brukar bli bättre när surdegen åldrats lite. Fast vi fick slänga bort den gamla för den hade blivit dålig när jag inte matade den med färskt mjöl på några månader…

Enkel mat och trevligt att skapa den färsk hemma åtminstone flera gånger i veckan.

Och för mig som snabbt tröttnar på något jag gjort är det roligt med tjocka kokböcker som lovar nya erfarenheter och smaker så ofta jag önskar det. Några favoriter upprepas självklart, men det är så roligt att pröva nya att det ofta blir något nytt, om än bara lite annorlunda än ett annat recept. En annan olja, en annan krydda, osv.

Annonser
Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bröd experiment

  1. Emelie skriver:

    Saknar dina blogginlägg. Hoppas att du och familjen mår bra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s