Att rita hela tiden

Ett viktigt skäl att hemundervisa är att barnen får fler chanser att hitta s k ”flow”. Andra dottern var drygt ett år när vi åkte på vårt andra hemskoleläger i Askö. Det var regnigt under en del av tiden och flickan satte sig i en vattenpöl och syntes njuta till fullo av livet. Hon var i flow.

Detta barn är otroligt fokuserad på vad än det är hon intresserar sig för just då. Några exempel:

1. Hon älskar att klättra i bergen. Hon hittar den brantaste backen och vill klättra upp på just den stigen. Om vi misslyckas av någon anledning att komma till toppen är hon besviken.

2. Som jag nämnde häromveckan lägger vi golv på övervåningen. Vi har hittat ett mönster, som oftast består av att min man jobbar de flesta timmarna han inte är på jobbet med golvet. (Vilar på söndagarna, dock!) Den här flickan stannar ofta uppe som pappas assistent och kontrollerar lufttrycket i kompressorn, ger honom rätt verktyg i rätt ordning, och lägger ut träplankor som kommer se bra ut i den ordningen. Ibland håller hon ut till midnatt! Hon brukade inte klara sena kvällar, men nu går det betydligt bättre, det är som att hon fått mer uthållighet och energi -äldsta brukar ofta vilja stanna uppe för att läsa eller snacka, men det har andra aldrig orkat förrän nyligen med golvprojektet.

3. Hon gick på bildkurs i en månad i grannstaden. Det var en hemskolegrupp så de träffades på måndagsförmiddagar och ritade i ett par timmar. Men när första månaden var slut ville hon inte fortsätta. Trots att hon ritat hundratals monster i sitt skissblock mellan kurstillfällena. Hon har ritat så många olika bilder. Det är egendrivna studier. Hon utvecklar sin fantasi genom att studera hur man åstadkommer olika ansiktsuttryck med några väl valda pennstreck. Jag läser för henne varje dag (berättelser oftast, helst fantasifulla) och hon ritar och ritar. När blocket tog slut efter knappt två veckor började hon rita på whiteboarden igen och det var katastrof när lillebror suddade ut bilderna. Jag köpte ett nytt skissblock på mataffären i förbifarten för att hon skulle kunna fokusera på sina bilder igen.

Andre Stern berättade på Global Home Education Conference i Berlin 2012 att hans föräldrar hade ett stort intresse av vad deras barn skulle välja att göra. Så känner jag också! Jag får större tillförsikt ju längre tiden går att även om de inte är helt säkra på vad de kommer göra om säg,tio år, så vet de vad de är intresserade av nu. Förmågan att fokusera och vara uthållig är dygder jag finner viktigare än många andra.1491715265236

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att rita hela tiden

  1. Caroline king skriver:

    Det där låter som min Henry! Han kan verkligen sitta länge med en grej men absolut inte om under minsta press. Om man är såhär skulle man nog misslyckas i skolan för att man inte gör som man blir tillsagd. Det betyder inte alls att man inte kan, de här barnen har helt enkelt integritet och gör sin grej helt själva.

  2. ellinorpetersen skriver:

    Ja, visst är det så. Det är en blandning av känslor när jag ser mina barn lyckas lära sig saker utan skola, i sin egen takt. Både ilska över att så många inte har den möjligheten eftersom de är tvingade att gå i skolan, och eufori över att dela upplevelsen av att mina barn hittar flow i vardagen regelbundet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s