Det var rätt att vänta in åttaåringen

Jag försökte få henne intresserad av att läsa. Jag fick henne att hjälpa till att skriva inköpslistor. Jag läste en bok om dyslexi. Jag såg tecknen – hon hade svårt att komma ihåg vilken bokstav som var vilken, och vilket ljud varje bokstav associerades med. Dessutom är hon fenomenal på mönster, vävning, bygga i Minetest, och det var samma flicka som ritade typ oavbrutet förra året. Tränade på ansiktsuttryck i sin ritbok.

Hon började bli så att säga ”sen” att läsa, jämfört med skolbarnen, som pressas varje dag att träna. Men hon vägrade. Hon ville verkligen inte.

Förra året gjorde hon pärlplattor projekt som besatt. Jag fick stryka nya projekt nästan hela tiden, tyckte jag. Plötsligt fick hon för sig att skapa alla bokstäverna i pärlplattor. Jag fick stryka dem. Hon började läsa lite. Vid det stadiet förnekade hon att hon kunde läsa. Men hon blev bättre på det dag för dag. Det tog inte så många veckor innan hon läste flytande. Nu läser hon minst lika bra som man förväntar sig att en tolvåring ska läsa, och det finns inget stoppande. Hon läser ofta i flera timmar varje dag.

Föreställ er att jag hade propsat på att hon skulle träna läsning varje dag. Eller att jag hade tvingat henne till skolan. Hon fick en autism diagnos i höstas. Vet ni vad det gör med autister som blir pressade mer än de orkar? De blir utbrända och låser sig. De kommer ”efter” mer eftersom de mår så psykiskt dåligt att de inte orkar med något alls.

Jag ser en lycklig nästan nioåring som älskar att läsa. Det gick utan att vi behövde pressa henne.

Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s