Att lära sig läsa, fortsättning

Min femåring började intressera sig för att skriva små ord i chatten på sina spel online och blev intresserad av att förstå vad texten i spelen betydde. Så jag hjälpte honom skriva ner ord han behövde kunna, och det blev några stycken på papperet han gav mig. Jag fick tipset av några andra hemundervisare om Life of Fred och bestämde mig för att ge nybörjarläsningsböckerna en chans. De kommer i tre set, sex böcker i taget. Så vi fick första setet förra veckan och han har lärt sig många ord från dem, och idag kommer de andra två seten.

Han skulle inte börja skolan om vi bodde i Sverige förrän om ett och ett halvt år. Här börjar kindergarten i höst om han skulle gå i vanlig skola. Men vi kommer såklart hemundervisa honom. Jag har beställt Life of Fred matematik för motsvarande förskoleklass till fjärde klass och har sagt till mina barn att de får läsa dem så mycket de vill och så många gånger de vill och så snabbt de vill. Och jag sa till äldsta dottern att jag lovar skaffa en algebra bok när hon är redo för det. Själv har jag pluggat calculus på universitetet och blev klar med det för ca en månad sedan, och beställde en linjär algebra bok av Life of Fred som jag har börjat med. Humorn gör att det är kul att hålla på med matten. Vem tar med sig fyra burkar senap, fem burkar med ris, och 32 flaskor Sluice till en picknick? Den typen av problem, där man ska lösa ekvationssystem med helt befängda kombinationer gör att det blir annorlunda än när man får torra x,y,z problem. Eftersom matematikböckerna har roliga historier i dem känns som man ”läser matte” istället för att ”räkna matte” även om man självklart måste lösa lite problem längs vägen för att det ska fästa.

Jag ÄLSKAR att vi kan jobba i den takt vi har lust med! Jag önskar att jag hade haft mer av det som barn, och är så lättad att vi kan göra det här.

PS. Jag har inget samarbete med Life of Fred eller något annat företag. Jag skriver om dem här eftersom vi har så roligt med dem och illustrerar en poäng med varför vi hemundervisar – eftersom det är roligt att lära sig och ingen borde hållas tillbaka för att de är för snabba eller för långsamma i jämförelse med vad lärarna i en skolklass har bestämt.

Det här inlägget postades i Frihet, Skolan och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att lära sig läsa, fortsättning

  1. Ping: Plötsligt vill hon räkna fastän klockan är halv elva på kvällen och alla har gått till sängs | Ellinor Petersen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s