Utforska karriärmöjligheter

När jag gick i skolan på 1990-talet fick jag chansen tre gånger att utforska några olika arbetsplatser (på skoltid – det fanns ju ibland möjligheter att besöka andra arbetsplatser om föräldrarna såg till det, såklart). En gång i årskurs sex. Min mamma ordnade så jag fick vara på Kungliga Operan en dag med en korist. Det var fantastiskt. Om jag minns rätt höll de på att repetera Aida, och jag fick delta i deras basala kroppsträning som jag tror de gjorde varje dag (men jag kan komma ihåg fel).

Den andra gången var på en arkitektfirma på Östermalm. Min pappas kollega från högskolan fick jag följa i två veckor i årskurs åtta och jag fick rita och möblera mitt rum. Det var roligt! Jag fick kolla i kataloger och fundera över vilka möbler som skulle passa in, både måtten och andra hänsyn som till exempel om jag tyckte möblerna var snygga. En av de roligaste sakerna var att de hade gigantiska papper och jag uppskattar stora papper när man ska rita. En annan sak jag lärde mig var att äta rostat bröd med både ost och marmelad. Det gjorde vi inte hemma.

Den tredje gången fick jag följa min pappas kompis från lumpen som jobbade på ett företag som gjorde lysdioder. Michael Widman förklarade saker som bandgapet, att man måste tillföra en viss energi för att få elektronerna att hoppa, och sen fick man en ljussignal genom den tunna kabeln. Jag fick genomföra en massa mätningar i en apparat som kontrollerade vinkeln man skickade ljussignalen genom, och mätningen innebar – vid vilka vinklar i xyz-planet (om jag minns rätt) fick man vilken genomströmning? Jag lärde mig då att det var faktiskt väldigt kul att genomföra experiment och att man måste vara väldigt noggrann när man mäter, eftersom små skillnader i början kan göra mycket stor skillnad i slutet av kabeln.

Det här var några av de mest givande delarna av min obligatoriska skolgång i Sverige. Men varför vänta tills barnen är så stora att utforska karriärer?

Eftersom min nioåring har varit väldigt besatt av att bygga i Minetest, planerat städer i sin sketchbok och sedan genomfört dem i Minetest, tänkte jag att det vore passande om hon fick se vad arkitekter gör, och det råkade vara så att jag hade en bekant som är arkitekt här. Vi bokade en tid med henne för att besöka deras kontor.

De heter Scholz Architects och de finns i Springville, Utah. Här är några bilder av min nioårings skapelser som gjorde att jag ville introducera henne till vad arkitekter gör. Sist är en en bild från vårt besök hos Scholz Architects. Vår kontakt var arkitekten Florence Hawkinson, som är project manager och ser över byggnationer som firman har ritat. hon berättade om vilka krav som finns för att bli arkitekt, vilka prov man måste ta, och utbildningar som finns. Alex Anderson som är drafter (genomför ritningar som huvudarkitekten planerat) visade min dotter en modell av ett av deras projekt och svarade på massor av frågor. Kevin Scholz som äger företaget kom och skakade hand och uppmuntrade oss. Han hade ritat massor av byggnader när han var barn och tyckte det var bra att min dotter fick hålla på och rita och bli uppmuntrad.

Det var väldigt inspirerande att besöka dem och vi diskuterade hur nioåringen skulle kunna fortsätta med sina ritningar. Blender är programvaran som hon har använt för att skapa 3D objekt för att skriva ut något på 3D-skrivaren. Men för det mesta är det Minetest, och det verkar vara väldigt versatilt för det hon har planerat än så länge. Så småningom finns det SketchUp och AutoDesk som har en tidsbegränsad gratisversion för studenter, som vi kanske kommer installera.

Det jag har märkt under mitt vuxna liv är att många yrken har väldigt specifika färdigheter, som ofta är något man lär sig allteftersom i yrket. Självklart finns det någon sorts basnivå, man måste kunna något för att kunna tillföra något när man börjar, men det är mycket man lär sig på plats. Ju tidigare man kan upptäcka vad man har för intressen, desto tidigare kan man fokusera på att lära sig det som krävs för att kunna tillföra något till ett framtida yrke. Det är inte nödvändigt att lära sig basnivån för alla yrken. Många byter dessutom yrke flera gånger i livet. Vårt val att inte ha barnen i vanlig skola är något jag är tacksam för varje dag.

Annonser
Det här inlägget postades i Skolan och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s